Om kockens slängI händerna på en professionell kock blir en kökshandduk av hög kvalitet ett av kökets viktigaste och mest mångsidiga redskap, en ”släng”.
En bra släng ska ha tvättats några gånger så att uppsugningsförmågan är maximal. Vissa slängar kan innehålla 50 procent linne eller fibrer som anses ha antibakteriell verkan Den ska vara ren och vitEn släng ska inte vara mönstrad. Det ska vara lätt att upptäcka fläckar och föremål – redskap, ingredienser, kryddor eller annat – som eventuellt ligger på den. Väven ska vara greppvänlig och fast och den ska inte bli ”noppig” efter upprepade tvättar.
|
Ett extremt användbart redskap i köket! |
LÄS MER
|
Använd slängen oftaEn släng ska vara ren och torr och finnas vi din sida oavsett var du befinner dig. Gör gärna som proffsen och ha alltid en trave med rena, torra slängar liggande när du sätter igång i köket. I restaurangkök händer det att man förvarar dem i kylen, för att det är en hygienisk, skyddad och lättillgänglig plats.
Typiskt arbetspass för en släng
Torr och vid din sida
Torka händernaDu har förstås tvättat dem, men du kommer att blöta dem konstant när du lagar mat. (För många kockar i ett professionellt kök är det en hederssak att aldrig torka sig på förklädet...
Torka tallrikarInte disken, utan de tallrikar med mat som ska ut till gästerna
Greppa med slängenSlängens väv ger dig ett stadigare grepp om det mesta. På samma gång fungerar den som ett skydd när du hanterar varma, kalla, hårda, vassa, hala föremål och råvaror.
Ett stänkskydd |
Kockens grytvanteRutinerade kockar ”svischar” slängen runt handen så att de får flera lager torr bomull mellan fingrarna och det heta föremålet. Träna på din svisch.
GrytunderläggEn släng i 100 procent bomull isolerar även när du ställer en kastrull eller gryta på en lite känsligare yta. Vik den dubbel för säkerhets skull.
Slängen som glidskyddEn lätt fuktad släng är bland det mest effektiva du kan använda för att få stadga och grepp under skärbrädan, morteln, skålen, med mera.
Improviserat förklädeDu ska vara lika ren och snygg som ditt kök. Använd slängen för att täcka generande fläckar på förklädet.
I stället för papperMed ett ordentligt lager med slängar och tvättrutiner slipper du använda hushållspapper som smular sig och fastnar i maten när du ska suga upp vatten, köttsafter, fett, med mera.
TorkstationInnan du lägger en färdigvilad köttbit på tallriken, placera den några sekunder på en dubbelvikt släng så att köttsafterna sugs upp.
Pommes Frittes-stationMellan första omgången (160 grader) och andra om- gången (180 grader) kan pommesen ligga på en släng – som du sedan tömmer varsamt direkt ner i fritösen.
Torrt skyddstäckeLägg en ren, torr släng över degar, färdiga bröd, matskålar och annat som behöver ett luftigt skydd.
Fuktat skyddstäckeFukta en släng med kallt vatten och lägg över grönsaker som ska behålla sin fräschör och över matvaror som inte ska torka när de tinar.
Bästa iskrossarenGör en påse med is av slängen och däng den i bordet, eller bearbeta med en stekpanna. Fungerar även med nötter
Tallrikar utan fingeravtryckPå restauranger är det en hederssak att kunna servera tallrikar utan fingeravtryck kring kanterna. Så här bär de sig åt: Fukta en släng och doppa i lite vitvinsvinäger. Dra slängen runt kanten på varje tallrik som lämnar köket. Fungerar även på alla typer av fettfläckar på porslin, rostfritt, med mera...
Första hjälpenEn ren släng stoppar blod och fungerar utmärkt som bandage. Gör en ispåse av slängen för att kyla blåmärken och brännskador.
Säng inte sliten slängTunna och urtvättade slängar är utmärkta som ångdukar, sil-dukar, till att slunga sallad, till att förvara rått kött som väntar på tillagning, och som hjälpmedel när du ska göra en ballotin (en ”rulle” av kött med fyllning och som serveras skivad).
Sköt om din släng
|