Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Fisk / Fiskguiden / Skaldjur / Ostron

Ostron

Ostron finns i många varianter och storlekar och äts gärna ur sitt vackra skal, råa eller tillagade. Många anser att de är havets godaste variant på musslor. Om du är nybörjare på råa ostron, börja med en mindre, mildare sort. Fransmännen kallar dem "fjärilsostron".

Bra att veta

Ostronen du köper ska dofta gott av hav. Romantiker säger att de doftar ”liv”. Färska ostron kan klara sig en vecka om de ligger på is och under press så att skalen inte öppnar sig. Men köp helst ostron samma dag som du ska äta dem, eller möjligen dagen innan. Hos en professionell handlare är chansen större att de trivs och hålls vid liv vid perfekt temperatur.

Ett tips är att satsa på ostron som odlas så nära dig som möjligt och som har färdats en så kort väg som möjligt.

Ostron ska vara färska och levande oavsett om du ska tillaga dem – eller inte. Fråga din handlare om färskheten och kvaliteten och leta efter kupade ostron med jämn form på skalet.

Om din handlare inte har packat ostronen i en låda under press så kan du förvara ostronen i en kastrull som du täcker med en fuktig släng och ställer i kylen. (Fel behandling med is kan dränka ostronen – eftersom den är gjord på sötvatten – och även kyla ner dem så mycket att de dör.)

Om din handlare har paketerat ostronen i en låda under press, öppna inte paketet förrän det är dags att öppna och äta dem.

För att göra ostronöppning till en trevlig upplevelse, skaffa en kraftig kniv som passar för jobbet – och gärna en skyddande handske för handen som ska hålla i ostronet. En steg för steg-instruktion hittar du här: Öppna ostron.
Öppnade ostron och citron
till produkten
Bild

Hur lagar man ostron? 

Ostron äts levande – eller tillagas levande. Skalhalvorna ska sluta sig fast samman så att du inte får isär dem. Om de inte sluter sig när du knackar eller petar med en kniv ska du slänga ostronet.

Sniffa på varje öppnat ostron– det ska dofta fräscht av hav – innan du placerar det på is. Presentationen (och isen) är oerhört viktig när du serverar den här råvaran på det här sättet. Garnera gärna med citron och sjögräs.

En riktig schalottenlöksvinägrett ska koka i någon minut innan den får svalna av före servering.

Ostron kan grillas, ugnsbakas, stekas, gratineras och kokas (men frågan är om de inte är godast alldeles färska och råa). Gratinerade och ugnsbakade ostron kan smaksättas med allt möjligt. Någon eller några av ingredienserna får gärna tillföra fett. Ostron på grillen öppnar sig av sig själva (platta sidan upp!) och blir goda med vanligt smält – eventuellt smaksatt – smör. 

Klassisk rätt - ostron

Au naturel i sitt skal, på en havsdoftande bädd av is och lite tång. Med citron eller med en lätt vinägrett med finhackad schalottenlök.

Kocken tipsar

Till produkten
Till produkten
Till produkten
Till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss