OxsvansAnvänds ofta till att koka fond för att den ger en så kraftig smak och konsistens. Oxsvans fungerar utmärkt i grytor och soppor, om du inte har något emot det rikliga (och smakrika) fettet.
Bra att veta om oxsvansAv någon anledning inte så vanlig i svenska butiker, så passa på när tillfälle ges. Du kan även låta bitar av oxsvans gå med i en gryta med andra styckdetaljer, för att bättra på smaken och konsistensen.
|
|
Hur lagar man oxsvans?Räkna med minst 3 timmar för ett långkok på oxsvans – och det blir bara godare av att stå över natten. Grunda med lök, selleri och rotfrukter. En hög fetthalt – ca 10 procent – och märg ger massor med smak.
Om du har oxsvans som enda ingrediens kan det vara en bra idé att koka upp en första gång och att hälla bort vattnet/fettet för att därefter börja om på nytt. Annars finns risk att fettmängden och fettsmaken blir övermäktig. Klassiker på oxsvansOxsvanssoppa. Låt koka länge och hjälp den djupa färgen och smaken på traven med rödvin, kalvfond, tomatpuré och några droppar soja.
|