Vad är percebes?"Percebes" är ett filtrerande kräftdjur (men räknades tidigare som havstulpan) som växer längs kusterna i Atlantens norra delar. I Spanien och Portugal är percebes en eftertraktad delikatess.
Vad är långhalsar?"Långhalsar" är det passande men inte så aptitliga svenska namnet på percebes. De har en "fot" som fäster mycket hårt på underlaget, en skrovlig "hals", och ett "huvud" som påminner om en liten mussla. På engelska goose barnacles, på latin Pollicipes pollicipes/polymerus.
Var finns percebes?Långhalsar växer i Atlanten på fasta underlag, gärna klippor. Eftersom långhalsar är beroende av rörelser i vattnet för att fånga upp föda så växer de där vågorna och strömmarna är som starkast. Det är en utmaning att skörda långhalsar i det vilda, ofta rentav farligt. I kommersiell skala skördas percebes framför allt längs Spaniens och Portugals norra Atlantkust.
|
|
Hur lagar man percebes?Som med de flesta delikatesser ska man inte krångla till det: Koka långhalsarna hastigt i saltat vatten – det ska smaka som havet – och servera hela. Man äter percebes genom att nypa om ”huvudet” och lirka ut ”röret” av saftigt kött som döljs innanför den sträva halsen.
Varför percebes?
|