RädisorDen här lilla runda eller avlånga knölen är användbar till mycket mer än att vara dekoration i sallader eller på ostbrickan. Röd rädisa är vanligast, men det finns också gula, rosa, lila, purpur och vita.
Rättikan är en lång släkting som kallas vit rädisa på engelska (hela gruppen med de här rötterna kallas helt enkelt för ”radish”). Bra att veta om rädisorRättika och rädisa innehåller senapsoljor vilket gör att de kan ha en ”het” eller pikant smak. Hur pass stark smaken är beror på sort, storlek och färskhet.
Den pikanta smaken känns igen från senap och pepparrot och balanseras fint med fett, salt och umami – det är där ostbrickan kommer in. |
|
Hur tillagar man rädisor?Enklaste sättet att njuta av rädisor är att helt enkelt att doppa de små knölarna i smör och flingsalt. Bra tilltugg till drink.
Tips: Snabbkoka och smörslunga, och så lite flingsalt på det. Allt som fungerar för rättika fungerar även för rädisa: Gör kimchi eller marinera i asiatiska kryddor som soja, sesamolja, vitlök, chili, ingefära, risvinäger och mirin-vin. Dela rädisor i klyftor och blanda ner i potatissalladen för sting och krispighet. Byt ut kålen i coleslaw för en lite ettrigare, friskare variant. Rädisan gör ett bra jobb som saftig och krispig ingrediens med ett litet sting i allt från sallader och wraps till tunnbrödsrullar och hamburgare. Rädisor, framför allt de sprödaste exemplaren som kommer tidigt på säsongen, går bra att lägga in. Läs mer om att pickla grönsaker. |
Klassisk rätt – rädisor
Det är den fräscha, pikanta och krispiga kvaliteten man vill åt i rädisor. Därför är det ovanligt – åtminstone i det västerländska köket – att man tillagar dem. De har dessutom en naturligt hög vattenhalt som gör dem uppfriskande när de är färska, men som gör dem blöta och mosiga vid tillagning.
Så varför inte vara konventionell:
|