Klassisk coleslawReceptet på den här sidan ger en klassisk, amerikansk coleslaw. Den blir både krämig och krispig till konsistensen, och både syrlig och len i smaken. Perfekt som ”side order” till hamburgare, korv, varma mackor, allt grillat, picknicken, osv.
En klassisk "side order"En äkta coleslaw ska bestå av vitkål och morot och inte så mycket mer. Den är inte huvudnumret på tallriken, men den har egenskaper och smaker som lyfter fram annat i matväg. En krämig, krispig coleslaw med tydliga men lågmälda smaker passar perfekt till kryddiga, svedda läckerheter från grillen.
Coleslaw ska vara färskFärsk coleslaw är som krispigast och godast samma dag som den görs. Den får gärna stå en timme i kylen (se recept nedan) för att suga till sig smakerna och bli saftig och god. Men efter en natt i kylskåpet – eller timmar på ett varmt buffébord – släpper kålen mycket vatten, som hamnar i dressingen som blir mer och mer blaskig...
|
|
Recept klassisk coleslawSom en av flera "side orders" till ett större sällskap:
Gör så här:
Strimla vitkål till coleslaw:En del proffs svär vid sin mandolin, andra använder hellre en kniv med långt blad för att effektivt klyva kålen i strimlor. Lite teknik:
Salta kålen i förvägSalta den strimlade kålen i förväg så kommer krispigheten – som gör en krämig coleslaw så god – att hålla i sig längre. Lägg kålen i ett rymligt durkslag, blanda ner en matsked salt och låt stå över diskhon eller på en tallrik i en eller två timmar. Skaka ur så mycket som möjligt av vattnet innan du fortsätter till nästa steg. Ännu en fördel med den här metoden är att kålens smaker koncentreras och lyfts fram.
Strimla kålen dagen innan
Om du vill förbereda din coleslaw dagen innan är det minst dåliga sättet att strimla grönsakerna och förvara dem under lock – eller en fuktig släng – i kylen till nästa dag. Utan dressing. Du kan även göra din dressing dagen innan och förvara den i en burk med lock.
Ej eventuellt äpple dagen innanDet tar bara minuter för den här frukten att oxidera och bli mjuk och brun och oaptitlig. Äpple måste skalas, strimlas och tillsättas på direkten. Syran i coleslawdressingen hjälper äpplet att hålla smaken och fräschören lite längre.
Allt krispigt i coleslaw |