Allt om ramslökRamslök är en årligen återkommande delikatess som du själv kan skörda i skogen, lite som svamp. Om du är lite bekväm av dig, eller orolig för att plocka fel, så brukar ramslöken även dyka upp under några korta månader i välsorterade butiker.
Från skogens skafferi
De allra första, spröda bladen kan dyka upp i Skåne så tidigt som februari, men skördeperioden för ramslök i hela landet kan sägas vara från april till maj. Den är vanligast på Gotland och i södra Sverige.
Den trivs i skugga i fuktig jord, du hittar den ofta nära rinnande vatten i lövskog och i skogsbryn. När den väl har fått fäste kan den bilda en storbladig matta på marken. En del hävdar att de kan lukta sig till ramslöken när den har börjat blomma. |
|
Skogsvitlök och björnlökKärt barn har många... ja, du vet. Ramslök kallas även "skogsvitlök" eller "björnlök".
Viktigt om du plockar ramslök själv:
Ramslök är lätt att förväxla med liljekonvalj – som är giftig. Om du är osäker ska du gnida och krossa bladen med fingrarna. Lök-aromen – på gränsen till vitlök – ska vara stark och tydlig.
Stjälken på ramslök – i genomskärning – ska ha en tydlig trekantig form. Även blommorna skiljer sig. Ramslökens blommor sitter i klungor och ser ut som små, snövita stjärnor. Liljekonvalj har – som bekant – pärlband av klocklika, lite större blommor som kan vara aningen gula i färgen – se bilderna nedan. Tips för dig som vill plocka själv: Hitta ramslök |
När du lagar ramslök:Ramslök är känslig för både kyla och värme. Grundtipset är att du ska tillaga den så lite som möjligt för att den ska behålla sin goda smak. I varm mat ska du tillsätta den allra sist, precis före servering. Det kan räcka med för hög värme på en soppa – eller att du återvärmer den – för att det mesta av aromen ska försvinna.
Recepttips på ramslökGör en enkel kall sås genom att köra gräddfil, ramslök, salt och lite peppar i en matberedare. Perfekt till allt grillat.
Använd rå ramslök som smaksättare i en pesto i stället för basilika (som också är aromatisk men känslig för tillagning…). Ramslökssmör är gott som tillbehör till grillat kött. Det är så enkelt som det låter: Blanda hackad ramslök, salt och en liten aning citronskal i smör. På grund av de färska ingredienserna kommer inte smöret att hålla så länge. Ramslök är helt enkelt en god, färsk krydda som passar i potatissallad, grönsallad, omelett, färskost, dip, som garnering, osv… Förvara ramslökI kylen 1: Ställ de hela bladen i ett glas vatten som om de vore blommor.
I kylen 2: Sås, smör eller soppa gjord på ramslök kommer att få allt i din kyl att smaka lök. Använd en behållare med tättslutande lock. T.ex. en mise en place I frysen: Du kan frysa in ramslök, även om mycket av smaken i bladen går förlorad. Den goda aromen försvinner så gott som helt hur man än försöker konservera ramslök. Däremot kan man plocka ramslökens frökapslar när blommorna har tappat sina kronblad. Den här lilla delikatessen kallas ibland för ”ramslökskapris” och kan – till skillnad från de färska bladen – läggas in. |