RapphönaRapphönan är även känd som åkerhöna, åkerjärpe och rapphöns. Den trivs i öppet jordbrukslandskap, främst söderut i Sverige, där den livnär sig på säd, frön, knoppar och örter men också insekter och sniglar.
Den runda hönsfågeln har kort stjärt, rundade vingar och en spräcklig fjäderdräkt i brunt och grått. Hanen har en tydlig mörk fläck på buken. Fåglarna väger knappt ett halvt kilo. Precis som fasanen har rapphönan ett ljust kött, men med en mycket tydligare viltsmak. Köttet är mört och har en fin struktur. Bra att veta om rapphöna |
|
Hur lagar man rapphöna?Helstekt rapphöna är gott, antingen på grillen eller i ugnen.
Rapphöna på grillen: Trä upp rapphönorna på spett, förslagsvis två per spett. Grilla tills köttsaften är genomskinlig. Rapphöna i ugnen: Tillaga på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Räkna med ungefär 45 minuter. Använd en marinad om du vill ha mer smak på hönan: Var inte rädd för "stora" smaker, till exempel i apelsin, vitlök, soja, madeira, rökt chili och honung. Servera med grillade grönsaker – som fått lite marinad på sig – och potatissallad. Grunderna när du ugnssteker hel vildfågel:
Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel. Klassiker - RapphönaRapphöna i en sås på cognac, steksky och grädde. Använd gärna en fin kycklingfond för att lyfta såsen lite till.
|