Ugnsbrässerade lammläggLammläggen – både fram och bak – blir fantastiskt lena i konsistensen vid långsam tillagning i ugnen. Den här smakrika styckningsdetaljen blir en kulinarisk höjdare med bara lite hjälp av vin, olivolja, vitlök, salt och peppar.
Recept lammlägg i ugnDu behöver:
Ca 6 lammlägg, 1 per person 1 stor lök 3 vitlöksklyftor olivolja Ett glas vin salt och nymalen svartpeppar Gör så här: 1. Sätt ugnen på (minst) 120 grader. Om tiden är knapp (men du behöver ändå ca 2 timmar) kan du gå upp till ca 175 grader. 2. Putsa lammläggen – men inte för noggrant. Lägg dem tätt i ett lager i en ugnsform med grova klyftor lök och de skalade, knäckta vitlökarna. Salta generöst, peppra och ringla över olivolja och vinet. 3. Täck plåten med aluminiumfolie och ställ mitt i ugnen, helst 3-4 timmar. När köttet lossnar lätt med en gaffel är läggen färdiga. 4. Ta ut plåten och lyft ur läggen. Lägg ett lager lämpliga "ugnsgrönsaker" i botten. Lägg lammläggen över och sätt in i ugnen igen – utan folie. 5. Ta ut och servera när grönsakerna är klara. |
|
Tips lammlägg i ugn:
Tillbehör till lammlägg i ugnLammlägg som brässeras hela i ugnen är en rustik rätt som passar bäst med lika rustika tillbehör och grönsaker. De flesta grönsaker, hackade i grova och ungefär lika stora bitar – och gärna tillagade i den goda skyn kring/under lammläggen – går bra. Tänk bara på tillagningstiden:
|