Klassisk tomatsås till pasta
Färska och/eller tomater på burkBåda går lika bra. Om du lagar såsen från färska tomater ska de vara mogna, gärna plommontomater, och du ska tillaga dem hela – så att du kan plocka bort skalet under kokets gång.
Om du utgår från burktomater så lönar det sig att lägga några kronor extra på ett bättre märke. Ju fler sorters tomat (färska, på burk, tomatpasta) desto större smaker. |
|
Recept tomatsåsIngredienser:
Olivolja (en billigare som tål lite värme) 1 stor vitlöksklyfta Ca 1 kilo färska tomater eller 2 burkar/tetror tomater på burk (naturell!) 1 glas vin 1 sardellfilé Oregano 1 nypa socker Salt o peppar En klick smör Gör så här:
Tomatsås + smör = santMan associerar gärna det italienska köket med olivolja, men en illa dold hemlighet i landets kök är att kokt tomat och smör älskar varandra. En klick smör i slutet lyfter tomatsåsen minst ett snäpp.
Lyxa till med garneringDen ödmjuka tomatsåsen får en air av lyx om du garnerar med nyriven parmesan, pinjenötter rostade i torr panna, färsk basilika, ugnstorkad parmaskinka (blir som ”chips”) eller annat smått och gott.
Variationer på din tomatsåsMed lite chili, svarta oliver och kapris blir tomatsåsen en "Putanesca". Med en burk tonfisk får du en mer matig sås med smak av hav. Genom att tillföra lök, selleri och riven aubergine (dra ur med salt först) får du en matigare sås. Och så vidare.
|