Ingredienser
2 kg lammbog (eller rygg) med ben 4 gula lökar Vitlök 2 röda chilifrukter 2 msk hel spiskummin 1 msk korianderfrön 1 msk garam masala 4 nejlikor 1 kanelstång 4 hela kardemummakapslar 1 tsk gurkmeja Svartpeppar 1 glas torrt vitt vin ½ kilo tomater ½ liter fond på nöt, kalv eller lamm Olja för stekning (ej oliv) Salt efter behov Basmatiris av hög kvalitet 4 hela kardemummakapslar Instruktioner 1. Rosta spiskummin i en torr stekpanna. Mal den i mortel. Stöt och mal även koriander och kardemumma. 2. Stycka köttet i stora bitar med ben och stek runtom i olja i en stor gryta. Lyft ur. Hacka och stek lök, vitlök och chili i samma gryta. Löken ska bli brun och smakrik, men inte bränd. 3. Tillför köttet (viktigt att alla köttsafter följer med) till grytan igen. Tillför även alla kryddor, hackade tomater, vin och fond. 4. Låt koka under lock i minst 2 timmar. Om det behövs, ta bort locket och koka ner på slutet för att få en tjockare konsistens och mustigare smak. 5. Stöt kardemummakapslarna lätt och ta ut de hela fröna. Lägg dem i vattnet när du kokar basmatiris. 6. Servera med chutney, mango pickle, myntayoghurt, osv.
0 Kommentarer
Lämna ett svar. |