RotselleriFör några år sedan gick rotselleri från att ha varit en tråkig knöl som förväxlades med kålrot till att bli trendmat på krogen. Numera betraktas bakad rotselleri ofta som ett självklart vegetariskt alternativ till kött och fisk. Smaken är djup och frisk på samma gång.
Bra att veta om rotselleriRiven, fräst rotselleri hjälper både smaken och saftigheten i biffar och köttbullar. Och:
Att stoppa in en hel rotselleri i ugnen och tro att den ska komma ut och vara en välsmakande vegansk/vegetarisk ersättning för julskinkan, vem hittade på det? Det är önsketänkande. Det du får är en vattnig, smaklös, sorgsen klump. Gör så här i stället: Skiva rotsellerin först och stek den – gärna hårt – i ugnen med generöst med salt och olja. Det ger en garanterat godare jul... |
|
Hur tillagar man rotselleri?Tänk på rotselleri som en smakförstärkare. Små kuber rotselleri ger karaktär i köttfärssås, tomatsås och soppor. Smaken riskerar dock att ta över, så använd inte hela rotsellerin om du inte ska göra en ren rotsellerisoppa.
Gör rotselleri- och potatispuré: Koka mindre bitar av rotselleri med potatis och mixa till puré. Snåla inte på smöret. Hittar du en hel, ekologisk rotselleri, baka den i ugnen som den är. Det tar lite tid men det är värt varenda minut. Gör så här:
Tips: Sota skalet med en brännare innan du bakar rotfrukten i ugnen. Det blir både snyggt och smakar eldat. Baka i ugnen: Skär rotselleri i bitar och ugnsbaka med andra rotfrukter i cirka 190 grader tills de är mjuka. Lite olja och flingsalt räcker som sällskap, men timjan eller kyndel är också gott. Gör rotfruktssoppa: Blanda ner tärnad rotselleri i linssoppan, bondsoppan, den släta rotfruktssoppan och grytan. Eller koka enbart rotselleri med lök och god buljong tills den är helt mjuk och kan mixas till en slät soppa. Hemgjorda krutonger med vitlök är gott till. Rosta skalet: Skrubba rotsellerin ordentligt och skär loss skalet. Låt det gå i ugnen med lite olja och flingsalt. Ät som snacks, kanske med en klick smetana och lite löjrom? Eller servera det som tillbehör. Klassisk rätt - rotselleri
Ugnsbakad rotselleri är på god väg att bli en nyklassiker. Får vi föreslå ugnsbakad rotselleri – enligt alla konstens regler – med chimichurri...
|