Vad räknas som rött kött?
Är köttet rött eller vitt?
Det visar sig vara en kulturellt präglad fråga. Alla delar inte den syn på rött och vitt kött som vi har i Sverige.
|
|
Köttets färg enligt Svenskt Kött:
”I Sverige avses oftast gris, nöt, lamm samt vilt. En del inkluderar inälvsmat, andra inte. Kött från fågel och fisk räknas som vitt. Undantaget är struts, som är en fågel, men vars kött räknas som rött.”
Men om man lyfter blicken lite grann blir det knepigare. I vissa medelhavsländer anser man att kanin och get hamnar i kategorin ”rött”, utan att gå in på vilt som kategori. Och i Australien lär det vara så att gris – vilket den som någonsin har överstekt en fläskfilé kan förstå – räknas som ”vitt”. Livsmedelsverket, som har åsikter om vad rött kött och chark gör med människors hälsa, säger: “Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark”, men kommer inte med någon definition på just ”rött kött”. Hur som helst, vårt råd här på PS är alltid: Ät mindre men bättre kött. |