Sej / GråsejEn spolformad torskfisk som känns igen på sin kluvna stjärtfena och avsaknaden av skäggtöm hos vuxna fiskar. Buk och sidor är ljusa, men ryggen går i svart och grönt.
Bra att veta
Hur lagar man sej?Många har endast mött sej som ett djupfryst, billigare – och gråare – alternativ till torsk, men färsk sej är en delikatess.
Ett generaltips som fungerar med nästan all fisksorter är att du ska lägga dig en aning under 50 grader och låta eftervärmen göra resten. Innertemperaturen för sej ska ligga på mellan 50-52 grader. Använd gärna termometer. På grund av den (ibland) tråkiga färgen – men goda smaken – så passar sej till fiskpinnar, gratänger och fiskburgare. Eller ångkoka den varsamt som den är – den blir snabbt överkokt – och se till att höja upplevelsen av tallriken med färggrann sås och vackra tillbehör. Klassisk rätt - SejPanerad fiskburgare med tartardressing. Eller gratäng.
|