Sepia, CuttlefishÄnnu en bläckfisksort som saknar namn på svenska. Den ser ut och simmar som en tio-armad kalamar (stor och avlång kropp, korta armar), men ligger ofta kamouflerad på botten.
Bra att veta
Sepian innehåller en kraftig vit skelettdel som ska tas bort. (Det är den som hänger i fågelburar så att de små djuren kan picka i sig kalk.)
|
|
Hur lagar man sepia?I Italien används djurets bläck för att färga risotto, i Spanien för att färga paella. I båda dessa kök heter djuret ”Sepia” – tidigare ett viktigt pigment i färgindustrin.
Tillaga den på samma sätt som en tio-armad bläckfisk, kalamar. Gärna på grillen. Koka sepia i sitt eget bläckSe till att sepian inte är urtagen och att du får med dig bläcket. Ta varsamt ut bläckpåsen utan att den går sönder. Ta även ut inälvor och skölj i kallt vatten.
Stek hackad lök och vitlök i olivolja och lägg så småningom till den rensade och vackert skivade sepian. Häll i ett glas vitt vin och låt koka minst 30 minuter. Häll på mer vatten och koka längre om det behövs. Bläcket ska i mot slutet. Klassisk rätt - SepiaKokt i sitt eget bläck och serverad som en liten aptitretare, en "tapa" . Eller saltad och torkad och strimlad till salta snacks, som i Asien.
|