Bläckfisk, tio-armadEngelskan – som liksom svenskan saknar namn för olika typer av bläckfisk – har anammat namnet ”Calamari” för det här djuret. Kalamar skulle fungera fint på svenska, tycker vi på PS.
Tio-armad bläckfisk har en strömlinjeformad och avlång kropp och korta ben, där ett par ofta är längre än de andra åtta. Den är en duktig simmare och uppträder i stim Bra att veta
Tio-armad bläckfisk är oftast mörare i köttet och lättare att tillaga än sin bottenlevande släkting med åtta armar.
Det tunna köttet blir bäst vid snabb tillagning på hög värme. För åtta-armad bläckfisk gäller det motsatta. (Medellång koktid ger i båda fall ett gummiliknande resultat.) |
|
Hur lagar man "kalamar"?
Det finns – i princip – två sätt att laga bläckfisk: Tillsätt nästan inga smaker alls och låt den smaka hav, eller lyft proteinet till en ny nivå genom att tillsätta tomat, chili, spiskummin och andra stora smaker. I båda fall gäller detta:
Kroppen – ”huvudet” – ska tömmas på inälvor och på det lilla tunna, böjliga skelettet. Lägg ett snitt under ögonen – känn med fingrarna där det är mjukt – så att du har som en krans med tentakler. ”Näbben”, där tentaklerna möts, ska tas bort. Större exemplar har en tunn hinna som du också kan ta bort under rinnande, kallt vatten. Grilla gärna kalamar på ett hett galler. Kalamarens avlånga kropp är perfekt för fyllningar. De flesta av recepten kring medelhavet innehåller ris och/eller brödsmulor, olivolja, vitlök, lök och storbladig persilja Även rökt fläsk och köttfärs förekommer. Mindre kalamares går fortare att tillaga och blir mörare och godare – men tänk på att de krymper ytterligare vid tillagning. De kan falla ner mellan springorna om du grillar dem på ett glest galler. Konsten att grilla bläckfisk Klassisk rätt - tio-armad bläckfisk
Calamares a la Romana, friterade bläckfiskringar. I Spanien serveras de med endast citron och salt. I USA med ett urval dipsåser, i Mexico med starka chilisåser, i Turkiet och Grekland med respektive lands variant på Tzatziki.
|