Servera tomater som ett proffsTomater har en alldeles naturlig röd och aptitlig färg som gör det lätt att presentera en vacker rätt. men det finns även annat du ska tänka på: Flyktiga aromerSkär inte upp råa tomater för lång tid i förväg. De goda aromerna är lättflyktiga och kommer då inte att nå fram till matgästerna.
|
|
Smaka upp tomaterVar inte rädd för att ”smaka upp” tomater med ett stänk syra från en citron, flingsalt eller en liten nypa socker. Framför allt om tomaterna inte håller högsta kvalitet.
Tänk Bloody MaryÄven alkohol lyfter fram det finaste och godaste i tomat. Alkoholen reagerar med syror i tomaten så att fruktiga aromer framhävs. Förutom vinet i tomatsåsen, prova en matsked vodka i den färska tomatsalsan.
Tomat och libbstickaDen här örten är en doldis i kryddträdgården. Prova att servera den till tomat.
Byt färger och formerTomater uppfyller alla krav man kan ställa på en grönsak i köket. De är dessutom vackra att titta på. Använd minitomater, tomatklyftor och tomatskivor för att sätta färg på varma och kalla rätter och sallader. Det finns dessutom flera färger att välja på.
Tomatsås är vackertJu längre tomater får puttra, desto djupare och mer aptitretande blir både doften och färgerna. Och så lite aromatiska, gröna medelhavskryddor på det…
Prata om kärleksäppleOm konversationen skulle gå trögt när du serverar dina gäster tomater kan du alltid ta upp att tomater en gång i tiden kallades för ”kärleksäpple”. Eller så kan du ta upp att tomatplantan – men inte tomater – innehåller ett svagt gift som heter tomatine.
|