Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Vilt / Servera vilt / Vilt på julbordet

Vilt på julbordet

  • Enklast: Viltkorv och rökt och torkat viltkött
  • Medium: Byt ut färsen i köttbullarna
  • Proffs: Vildsvinsskinka, gravad älgfilé, diverse rullader på viltkött

Vilt på julbordet – enkelt

  • Köp korvar gjorda på älg, ren, vildsvin med mera. Utbudet är stort och välsmakande.
  • Något rökt. Till exempel renfiol, renhjärta eller älghjärta i lövtunna skivor. I norr gillar man en röra på hjortron och färskost till.
  • Något torkat. Förslagsvis torkat renkött från din saluhall, Sveriges svar på Jamon Serrano, Prosciutto och alla de andra.
Julbord med korv av vilt
till produkten

Vilt på julbordet – lite svårare

  • Byt ut färsen. Det behöver inte vara svårare än att du byter ut den vanliga nötfärsen eller blandfärsen i köttbullarna mot betydligt fräschare älgfärs, hjortfärs och/eller vildsvinsfärs. Det enda du behöver tänka på att tillföra extra mycket fett och vätska till det magrare köttet. Massor med finhackad, saftig, söt lök i grundsmeten är ett tips.
  • Viltkött smakar mer än annat kött och är som skapt för korv som du gör själv. Köp viltfärs och gör korvsmet där du bättrar på smakerna med späck och/eller talg från tamdjur. Och stekt lök i massor. Använd grytbitar eller mindre fina styckdetaljer. Att ha en kompis som jagar hjälper.
  • En tjälknöl sköter sig själv. Den ska som bekant stå timmar i ugnen på låg värme. Ett mindre stressigt sätt att laga julmat finns inte. Ställ in den djupfrysta steken kvällen innan så är den klar för julbordet lagom till Kalle Anka.

Vilt på julbordet – proffs

  • Överraska på julbordet med en vacker rådjurssadel.
  • Byt till en rimmad, kokt (använd termometer) och griljerad vildsvinsskinka.
  • Långkokt och grillat revbensspjäll av vildsvin (det svåra är att hitta råvaran).
  • Gravad älgfilé (tar ca 5 dagar i kylskåp): Klappa in lika delar salt och socker (och lite svartpeppar, eller juligare kryddor) och lägg i kylen några dagar. Vänd då och då. Addera mer salt och socker i takt med att det "försvinner". Ta ut i god tid, torka och snygga till före servering. Skär i tunna skivor och peppra gärna lite extra. Ruccola och parmesan är passande tillbehör.
  • Kokt älgtunga med pikant sås.
  • Diverse rullader på bankat, kryddat och rullat viltkött. Snåla inte med kryddningen.

Vilt till vickning

  • Viltkebab på skav med extra allt.
allt om vilt

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss