SvartkålSvartkål kallas även palmkål och växer i långa blad, som grönkål. Svartkålen är dock något mörkare, mer blågrön, och mjukare än grönkål. Både grön- och svartkål blir bara bättre av att ha tagit sig igenom den första frosten.
Den här sorten hör hemma i en vintrig minestrone eller ribollita, rustik toscansk bondsoppa. Eller stekt med vitlök, i en het spaghetti med pecorino. Bra att veta om svartkålNerven i mitten av bladen blir lätt seg och svårtuggad, skär loss den. Men släng den inte, utan skiva tunt så har du ett krispigt strössel att dekorera med.
|
|
Hur tillagar man svartkål?Svartkål behöver hettas upp för att den goda smaken och fina konsistensen ska komma till sin rätt. Den passar utmärkt i rustika soppor eller fräst med vitlök som ett grönt tillbehör. Pinjenötter och parmesan är gott till.
Gör svartkålschips: Skär loss bladen från nerven och riv dem i mindre bitar. Blanda med olivolja och havssalt. Sprid ut kålen på en pappersklädd ugnsplåt och stek krispiga på 200 grader i cirka 10 minuter. Svartkål fräst med vitlök (och kanske lite chili) är ett perfekt tillbehör eller en del av en ljummen sallad. Man kan också blanda ner alltihop i en pasta och riva pecorino eller parmesan över. Klassisk rätt - svartkål
En italiensk bondsoppa med kryddig korv, bönor och svartkål
|