Tre recept med nässlorCarl von Linné kanske inte hade inordnat nässlor under "sallad och gröna blad", men det gör vi. Nässlor är en djupt underskattad primör. Som består av goda, gröna blad. Så det så.
Tid för nässlor
På våren är nässlan som finast – och alldeles gratis. Passa på och plocka de späda, fina toppskotten. Ju tidigare du plockar nässlorna desto godare är de – men plocka nässlorna en bit från bilvägar och gödselstackar.
Mer än bara bara nässelsoppa
Det här kan du också laga med nässlor:
|
|
Recept – italiensk nässelpesto
Ingredienser:
Gör så här:
Recept svensk nässelpesto
För en mer svensk nässelpesto använder du Västerbottenost, kallpressad rapsolja och hasselnötter (för nötallergiker går det lika bra med solroskärnor.) Till pizza föreslås italienska variant nässelpesto:
Nässelpizza
Gör klassisk pizzadeg (eller köp den från din lokala pizzabagare), laga en tomatsås och bygg en pizza från grunden som du brukar. Toppa med nässelpesto.
|
Recept på nässelblinier
Eller helt enkelt gröna plättar toppade med smetana, kallrökt lax, rödlök och lite rom. Men bovetemjöl (och smetana) gör det hela lite lyxigare:
Gör så här:
|