VildsvinskarréDen här detaljen från vildsvinets framdel har fett insprängt som gör köttet saftigt och smakrikt. Passa på att göra en pulled pork, eller snarare pulled boar. Att skiva och steka karrén eller köra den hel i ugnen späckad med katrinplommon blir också gott.
Bra att veta om vildsvinskarréAllt svenskt vildsvinskött trikintestas, så om du skivar och steker karrén kan du våga låta den vara lite rosa i mitten. Är du det minsta tveksam ska köttet komma upp i 65 grader för att vara säkert.
|
|
Hur lagar man vildsvinskarré?Gör pulled pork, det vill säga pulled boar: Salta och peppra. Lägg köttet i en precis lagom stor gryta med hackad lök och några hackade tomater som kan bidra med vätska och smak. Utöver det kan du tillföra nästan vilka smaker som helst som passar med vilt och/eller gris.
Låt köttet bakas under lång tid på låg värme, 4 timmar eller mer. I ugnen får du en bra och jämn temperatur. Köttet är klart när du utan vidare kan dra isär det (därav ”pulled”) och det är trådigt och saftigt. Om du vill snygga till serveringen, ta gärna ut köttet och använd mixer för att göra en slät sås av allt det goda som är kvar i grytan. Om du vill betrakta karrén som en stek och stoppa in den i ugnen:
Helstekt fast tvärtom: Den välmeriterade viltkocken KC Wallberg steker i en stekpåse och väntar med att bryna köttet tills det har gått färdigt i ugnen. Då får man med doften av nystekt kött, den så kallade Maillardeffekten, ut till bordet. Släng med en kvist rosmarin i pannan. Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt. * Enligt Livsmedelverket ska kött från vildsvin hettas upp till över 65 grader. Men eftersom svenskt vildsvinskött alltid testas för trikiner kan du sikta på en lägre temperatur för ett betydligt saftigare och godare resultat Klassiker - VildsvinskarréHelstekt vildsvinskarré späckad med katrinplommon.
|