Rustik och enkel vitlökssoppaVitlökssoppa är klassisk "fattigmat" från Kastilien i Spaniens hjärta. Med det här tokenkla receptet får du till en mättande och värmande soppa med ett fåtal billiga ingredienser – samtidigt som du imponerar på dina matgäster.
Helst gammalt brödI varje spanskt kök finns alltid lite torrt bröd som har blivit över från dagen innan och detta utgör en råvara i många klassiska recept. Du behöver med andra ord inte köpa dyraste surdegsbrödet för att laga en spansk vitlökssoppa, tvärtom, använd gärna torrt, vitt bröd som blivit liggande och som suger åt sig olivolja, vätskor och smaker bättre.
Om brödet är färskt, rosta det i ugnen eller brödrosten. |
|
Låg värme på oljanViktigt: Vitlöken ska bara stekas mjuk under en minut eller två så att den ”smälter” i soppan. Om värmen på oljan är för hög finns en risk att den hackade vitlöken torkar ut och bildar små, hårda klumpar med ilsken, stickig smak. Var noggrann med temperaturen och gör en ordentlig mise en place så att du inte råkar bränna vitlöken för att du råkade stå och skära bröd...
Rätt mängd vitlökMålet med den här rätten är inte att chocka dina matgäster med en vitlöksbomb, men vitlök ska absolut vara den dominerande smaken (om du inte väljer att brassa på med serranoskinka som, förmodligen, kommer att dominera ännu mer). Eftersom vitlök kan se ut och smaka olika mycket och på olika sätt beroende på årstid så är mängden i det här receptet en fingervisning.
Obs: Du behöver inte vara onödigt försiktig när du doserar eftersom vitlök som tillagats på det här sättet blir len och fin i smaken, precis som tillagad lök. Minst en ordentlig klyfta per person ska det vara. Hackad eller mosad?Man kan även mosa vitlöken i mortel för att helt undvika bitar med vitlök i soppan. Då är det ännu viktigare att temperaturen inte är för hög när vitlöken steks.
|
Säsong eller inteVitlök är en råvara som – med rätt lagringsmetoder – fungerar utmärkt året om. Traditionellt så äts den här rätten för att få upp värmen och livsångorna under den kallare årstiden, men att laga soppa på årets första färska vitlökar är också trevligt. Här kan du läsa mer om att förvara vitlök.
Lyxa till detTips om du vill pimpa den här vardagliga rätten:
Recept vitlökssoppaFör 4 till 6 personer:
GÖR SÅ HÄR:
Några tips
|