Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Grönsaker / Lök / Lökguiden / Vitlök / Vitlökssoppa

Rustik och enkel vitlökssoppa

Vitlökssoppa är klassisk "fattigmat" från Kastilien i Spaniens hjärta. Med det här tokenkla receptet får du till en mättande och värmande soppa med ett fåtal billiga ingredienser – samtidigt som du imponerar på dina matgäster.

Helst gammalt bröd

I varje spanskt kök finns alltid lite torrt bröd som har blivit över från dagen innan och detta utgör en råvara i många klassiska recept. Du behöver med andra ord inte köpa dyraste surdegsbrödet för att laga en spansk vitlökssoppa, tvärtom, använd gärna torrt, vitt bröd som blivit liggande och som suger åt sig olivolja, vätskor och smaker bättre.

Om brödet är färskt, rosta det i ugnen eller brödrosten.
Rustik spansk vitlökssoppa
till produkten

Låg värme på oljan

Viktigt: Vitlöken ska bara stekas mjuk under en minut eller två så att den ”smälter” i soppan. Om värmen på oljan är för hög finns en risk att den hackade vitlöken torkar ut och bildar små, hårda klumpar med ilsken, stickig smak. Var noggrann med temperaturen och gör en ordentlig mise en place så att du inte råkar bränna vitlöken för att du råkade stå och skära bröd...

Rätt mängd vitlök

Målet med den här rätten är inte att chocka dina matgäster med en vitlöksbomb, men vitlök ska absolut vara den dominerande smaken (om du inte väljer att brassa på med serranoskinka som, förmodligen, kommer att dominera ännu mer). Eftersom vitlök kan se ut och smaka olika mycket och på olika sätt beroende på årstid så är mängden i det här receptet en fingervisning.

Obs: Du behöver inte vara onödigt försiktig när du doserar eftersom vitlök som tillagats på det här sättet blir len och fin i smaken, precis som tillagad lök. Minst en ordentlig klyfta per person ska det vara.

Hackad eller mosad? 

Man kan även mosa vitlöken i mortel för att helt undvika bitar med vitlök i soppan. Då är det ännu viktigare att temperaturen inte är för hög när vitlöken steks.

Säsong eller inte

Vitlök är en råvara som – med rätt lagringsmetoder – fungerar utmärkt året om. Traditionellt så äts den här rätten för att få upp värmen och livsångorna under den kallare årstiden, men att laga soppa på årets första färska vitlökar är också trevligt. Här kan du läsa mer om att förvara vitlök.

Lyxa till det

Tips om du vill pimpa den här vardagliga rätten:
  • Servera helt enkelt en mindre portion
  • Garnera med en fin olja och t ex färsk timjan
  • Utför det sista momentet med ägget i ugnssäkra skålar med ett ägg i varje
  • Bjud på en torr sherry till

Recept vitlökssoppa

För 4 till 6 personer:
  • 4 stora skivor grovt vitt bröd
  • Ca 1/2 dl olivolja
  • 6 till 10 vitlöksklyftor
  • ½ glas torrt vitt vin
  • 1 l fin kycklingbuljong
  • 1 tsk paprikapulver
  • En nypa hackad storbladig persilja
  • 4 ägg (ett per gäst)
  • Salt och peppar
  • (Eventuellt: 2 skivor jamon serrano)

GÖR SÅ HÄR:
  1. Tärna brödet och skala och finhacka vitlöken. Finstrimla även eventuell serranoskinka. Värm upp kycklingbuljongen.
  2. I en rymlig kastrull/gryta: Stek vitlöken ljusbrun och mjuk i olivoljan på måttlig värme, den får absolut inte bli bränd. Tillför eventuell serranoskinka och stek lite till. Tillför paprikan – och brödet – och rör runt så att allt blandas och smaker frigörs.
  3. Tillför vinet och därefter den varma kycklingbuljongen, det mesta av den hackade persiljan och låt koka ihop, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Sänk värmen och knäck ett ägg i taget och vänd försiktigt ner dem i grytan. Sätt på lock och "pochera" äggen tills vitan är fast men gulorna inuti fortfarande är mjuka.
  5. Skopa upp soppan i rustika, ugnståliga skålar. Fiska upp ett ägg och lägg överst i varje skål.
  6. Garnera soppan med lite hackad persilja, några droppar fin olivolja och servera het!

Några tips

  • För en ännu enklare soppa: Rör helt enkelt ner äggen i grytan i slutet av koket och servera.
  • Plocka bort både serranoskinka och ägg så har du en matig och tillfredsställande vegosoppa.
  • Med en het papriksort får du en ännu lite mer värmande soppa. Du väljer.
  • Håll igen på saltet om du har skinka – som är mycket salt – i soppan.
Vitlök och vitlöksklyftor
lökguiden
svart vitlök

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Se alla produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss