VongoleSlätare och oftast aningen större än hjärtmusslor. Går ibland under namnet venusmussla på svenska. ”Clams” på engelska.
Bra att veta
Om du kan, ät musslor samma dag som du köper in dem. Ju mer sand musslorna släpper under ”reningen” (se nedan), i desto finare, färskare skick är de.
Hur lagar man vongole?Vongole är en sandmussla och kan ha lite av sin hemmamiljö med sig innanför skalet. Det är helt ofarligt, men krasar obehagligt mellan tänderna. Töm musslorna på sand och grus före tillagning genom att lägga dem i en kastrull med kallt – gärna med is – saltat vatten (1,5 msk/liter) i ca en timme.
Spadet som uppstår i grytan när musslorna kokas och öppnas är utsökt. Om den inte går åt, frys in och spara. Det gäller alltid när du ångar och kokar musslor. Klassisk rätt - vongole
Linguine con vongole. Eller en matig clam chowder som på USA:s norra östkust.
|