Bästa recepten på skrei
Vad är skrei?
Skrei är en könsmogen (dvs lite större) arktisk torsk som fångas då den migrerar mot den norska kusten för att leka. På grund av mognadsfasen och vandringen från Barents hav anses Skrei vara ännu godare än vanlig torsk. Den fiskas från januari till april.
Varför skrei?
Skrei är fastare i köttet än vanlig torsk och har en silkeslen, lite söt smak. Enligt vår egen proffskock och fiskspecialist Henric (Operakällaren, m fl) är det en av det bästa fiskarna att anrätta, med ett delikat, kritvitt kött som delar sig vackert. Enligt Henric är skrei så fulländad i sin smak att endast salt ska tillsättas som smakbärare, oavsett om du sjuder eller steker den:
|
|
Så kokar du skrei
Skrei med egen buljong
Du kan sjuda Skreien så att du får en fantastisk buljong på köpet: Tillaga som ovan, men fyll upp med vatten så att den täcker endast ¾ av Skreien, lägg på papperslocket, sjud 3-4 min, vänd fisken försiktigt och låt den gå klart tills innertemperaturen uppnår 40 grader, ta upp fisken och vira in den i en kökssläng.
Reducera buljongen till hälften, tillsätt grädde, mjölk, creme fraiche, vin eller vad du önskar, red av med toppredning, t ex beurre manié, koka ihop 10-12 min, salta och vispa ner en bit kallt smör. Lägg i Skreien och låt den värmas upp – sjud varsamt på ca 95 grader – tills den når innertemperatur 44-46 grader. Så steker du skrei
Salta Skreien 4-5 min före tillagningen, på så sätt drar du ut vätskan och fisken delar inte på sig. Behåll skinnet
Ett hållbart val
Skrei® är ett skyddat varumärke. Det omfattar färsk arktisk torsk som vandrat mot Norges kust och som fångats, behandlats och packats efter bestämda krav. Den ska vara packad inom 12 tim och bevaras på is mellan 0° och 4°C.
Fisket av Skrei är hållbart, MSC-märkt, KRAV-märkt och har fått grönt ljus av WWF. Fler skreitips
Recepten/teknikerna ovan avser framför allt fast och fin skrei, men du kan alltid tillaga den här prima råvaran på samma sätt som torsk.
|