RådjursbogAllt viltkött är magert, rådjursbogen likaså, jämfört med motsvarande del av lammbog eller bog av nöt. Trots det gör sig köttet utmärkt i ett vilt långkok. Rätt hanterade kan de hårt arbetande framdelsmusklerna också bli en stek.
Bra att veta om rådjursbogDe anonyma grytbitarna du hittar i butiken är ofta bog eller högrev av rådjur. Fråga.
Putsa köttet, men ta inte bort för mycket bindväv och eventuellt fett. Det är härifrån smaken och konsistensen kommer. |
|
Hur lagar man rådjursbog?Gör ett långkok: Putsa köttet försiktigt och dela det i kuber på 3 x 3 x 3 cm. Köttet behöver sin tid för att möras, men vilt behöver kortare tid än annat kött, särskilt om du har saltat det i förväg. Grytan ska aldrig koka, bara ryka, och hålla en temperatur på 85 grader.
Koka gärna fond på benet – och/eller ha med det i långkoket. Benen från vilt ger en ovanligt fräsch fond med lite mer diskret smak än t ex lamm eller nöt. Blir det för diskret, bättra på med vanlig köttfond. Grunderna när du lagar långkok på vilt:
Man kan också göra en stek av bogen. Grunderna när du lagar en viltstek:
Mer om hur du lagar vilt hittar du laga vilt. Klassiker - RådjursbogViltmästargryta med crème fraîche och trattkantareller.
|