Allt om sardinerSardiner är egentligen ett samlingsnamn för flera oljiga små fiskar som alla tillhör sillfamiljen. Det latinska samlingsnamnet är Pilchardus, de nära släktingarna sill och strömming tillhör gruppen Harengus. Du som är intresserad av vilken oljig småfisk som är vilken – sardin, ansjovis, brisling, osv – kan läsa mer längst ner på sidan.
Färska sardinerEn slarvig men ganska utbredd betydelse av namnet sardiner är ”små fiskar på burk”, men sardiner kan mycket väl ätas färska. Grillade färska sardiner är något av en nationalrätt i bland annat Portugal.
Recept grillade sardinerGrillade, hela sardiner är en paradrätt runt hela Medelhavet och inte minst i Portugal. Fisken ska var färsk och vanligaste kryddblandningen består av några eller alla av dessa:
Fiskarna ska grillas hårt och hastigt och utveckla en karakteristisk, stickande doft. Färska sardiner är som fetast och matigast sent på sommaren. |
|
Allt utom koktaPå grund av sin karakteristiska smak och höga (nyttiga!) oljehalt så passar färska sardiner mindre bra att koka. Ugn, stekpanna eller grillgaller är att föredra.
Sardiner på burk har alltDet är svårt att tänka sig någon annan råvara (på burk) som har lika mycket att bjuda på: Massor med smak, massor med nyttigheter och enkla tillagningsmetoder – eller inga alls. Det här är en råvara med anor, vilket brukar synas på de vackra burkarna. Här kan du läsa mer och grotta ner dig i sardinromantik:
http://www.zingermansdeli.com/2012/01/sardine-history/ Det är skillnad på sardin och sardinDet finns bra och mindre bra sardiner på burk. Sämre märken (men inte nödvändigtvis billigare märken) smakar mer ”fiskigt”, bättre märken påminner mer om tonfisk i smaken. Enligt många kännare så har Portugal de främsta sardinerna, nordligare länder i Europa ligger sämre till.
Kombinera med stora smakerSardinens kraftiga smaker kan brottas med andra ingredienser med kraft: Heta såser, senap, oliver, tomatsås, vitlök, svartpeppar, kapris, med mera.
Skafferiets smartaste matSardiner är burkmat du slipper skämmas för. Burkarnas utseende framkallar ett romantiskt skimmer och med ett litet lager I skafferiet har du alltid nära till en riktig måltid. Några exempel:
Fuskpasta på sardinerEn äkta “pasta con le sarde” innehåller färska sardiner och färsk, vildväxande fänkål av den sort som är vanlig på Sicilien. Men fuskvarianten nedan kan göras med sardiner på burk.
Recept Pasta con le sarde
Dip/"Guck" på sardiner
|
Pastasås på lök och sardinerDen här pastasåsen på stora mängder lök och sardiner heter ”bigoli” på italienska. Den kan göras på färska eller konserverade sardiner, huvudsaken är att ryggrad, huvud och fenor ska tas bort. Till 2 – 3 personer:
Gör så här:
SardinmackaSå lätt som det låter. Ta gärna ett vitt bröd med ”medelhavskaraktär” som du rostar eller steker i lite olivolja. Sardiner i tomat är ett utmärkt pålägg som de är. Både dessa och sardiner i olja blir ännu godare tillsammans med skivat ägg.
Tunisiska sardiner med harissaIbland är det enklaste det godaste. Med harissa på burk och sardiner på burk får du till den här läckra och omedelbara förrätten (obs att det kan vara lite starkt till vin, en kall öl passar bättre):
En matigare variantRör ner harissan i din hemmagjorda tomatsås och smaka av med kapris och citron. Servera med couscous (pasta går lika bra) och toppa med några sardinfiléer.
Sardiner i gott sällskapSardiner trivs med ägg, tomat, citron, olivolja, svartpeppar, fänkål, vitt bröd, kapris, lök, vitlök, potatis, pasta, vitt vin, russin, harissa, persilja.
Sardiner är bra mat för digSardiner innehåller höga halter omega 3-fetter (halten lär vara tio gånger högre än nästa fisk på listan, makrill), kalk (från benen), järn, vitamin B12 med mera. Och eftersom de hamnar långt ner i matkedjan så är förekomsten av t ex kvicksilver mycket låg.
Sardiner är bra mat för planetenDe här små, oljiga fiskarna förekommer i enorma stim. De förökar sig snabbt och enkelt och tillhör havets vanligast fiskar. Sardiner fiskas alltid i det vilda.
Varför heter det sardin?Det är sannolikt att namnet sardiner kommer från ön Sardinien, där det en gång i tiden förekom mycket fiske efter den här råvaran. De feta fiskarna fiskades en gång i tiden även för oljeproduktion till att smörja maskiner.
21 arter av sardinI ett försök till en internationell standard så har man kommit fram till 21 sardinarter. För att göra det ännu lite mer invecklat benämns fiskar som är större än 15 centimeter – även om de är en av dessa arter – automatiskt för något annat.
Kär fisk har många namnSardiner kan även heta pilchard, sprat (England), pilcard (Medelhavet), sprotny (Östeuropa och Ryssland), brisling (Norge). Vår egen skarpsill – detsamma som brisling – räknas ibland som en sardin, se nedan.
Skarpsill kan spela sardinSkarpsill, vassbuk och brisling är alla namn på sillfiskar i familjen Sprattus. Namnen vassbuk och skarpsill kommer av att de här fiskarna har vassa, glänsande fjäll längs buken. Namnet Brisling kommer från norskan. Och:
Om boqueronesBoquerones – i diverse former – är en gammal klassiker inom spanska tapas. På senare år börjar namnet dyka upp även på svenska restaurangmenyer. Boquerones är små sardiner. Det viktiga för till exempel Boquerones en vinagre – filéer inlagda i olja, vinäger, hackad vitlök och persilja – är att fiskarna är små så att inläggningen biter ordentligt och att varje filé blir en mör och läcker liten munsbit.
|