Färsk lökNär den växande gula löken skördas på sommaren så blir resultatet färsk lök med grön blast och allt. Det torra, skyddande skalet på själva löken har ännu inte hunnit bildas.
Bra att veta om färsk lökFärsk lök är mild, de skarpare smakerna har ännu inte utvecklats.
Svensk färsk lök hittar du endast under sommarmånaderna. |
|
Hur lagar man färsk lök?Krångla inte till det. Det enda som egentligen behövs är tillagning med lätt hand och lite salt och lite smör.
Grilla den på indirekt värme på grillen. Att den är lite sotig utanpå gör inget när den är så söt, krämig och god inuti. Ta vara på blasten till grytor, soppor och sallader. Det finns proffskockar som menar att det är den absolut godaste delen på löken. Behandla den som purjolök om du är osäker. Låtsas att den färska löken är sparris. Koka den lite lätt och servera med en vinägrett – men tänk på att lökar av olika storlek tar olika tid på sig. Klassiker - färsk lök
Grillad färsk lök med romescosås.
|