Förvara sallad som ett proffs
Sallad är en av de ömtåligaste grönsakerna du har att göra med i ett kök. De flesta salladssorter förvaras bäst i svalens grönsakslåda. Tricket är att hålla salladen ”mättad” med vatten, men inte blöt. |
|
Så förvarar du salladSvalt, luftigt, fuktigt och så kort tid som möjligt.
Behåll förpackningenBehåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.
Skilj på rotfrukter och grönsakerGröna blad och grönsaker som växer över jord förbrukar sitt vattenförråd och sin näring betydligt snabbare än rotsaker, som kan sägas vara i dvala. Förvara dem i olika lådor i kylen.
Luftig påseSalladen i kylen ska omges av viss fukt, men den ska inte ligga och klibba mot – exempelvis – plast. Använd papperspåse eller en luftig plastpåse.
Isberg och rosé tåligastIsbergssallad och rosésallad är de tåligaste sorterna och håller i upp till en vecka.
Behåll kruka och påseSallad på kruka ska stå kvar i både kruka och plastpåse för att maximera hållbarheten.
Mycket går att räddaKom ihåg att även om din sallad visar tecken på förlorad spänst så går mycket att rädda. Några timmar i isvatten får de flesta gröna blad och stjälkar att sträcka på sig igen.
Förvara spenatSpenat köps ofta i påse. Om du är noggrann med att tillsluta hålet i en öppnad påse så kommer den att hålla sig spänstig betydligt längre.
|