IsbergssalladI Sverige är ”sallad” synonymt med just isbergssallad; ett runt salladshuvud med kraftiga blad som skiftar i ljusare nyanser av grönt. Krispigt och saftigt med en ganska kraftig smak. Det ska glänsa om isbergssallad. Ett färskt exemplar håller i så mycket som en vecka.
Bra att veta om isbergssalladIsbergssallad missfärgas inte av att du skär den med kniv.
Se till att hålla salladen fuktig med en blöt släng, till exempel. Om den börjar sloka, lägg den i iskallt vatten en timme eller två. Krispsallad kan ofta bytas ut mot isbergssallad. |
|
Hur använder man isbergssallad?Att äta den rå smakar bra, men det kan vara roligt att tänka nytt. De stora, stabila bladen kan användas istället för tacoskal eller till och med hamburgerbröd.
Strimla salladen tunt så att den blir ett krispigt trassel. Blanda ner hackade färska örtkryddor som mynta, bladpersilja och basilika, och lite citroncest. Droppa olja och strö flingsalt över på slutet. Man kan också koka och steka isbergssallad. Använd den, till exempel, i en asiatisk soppa som substitut till pak choi. Snabbt kokt isbergssallad i klyftor blir god med bacon, smält smör och en skvätt citron. Skär ner salladen i grövre bitar och stek dem tillsammans med andra grönsaker som tillbehör. |