Grilla lax som ett proffs
Köp färsk laxDen håller ihop bättre på grillen. Försämringen (även om vissa menar att lax tjänar i smak på att ligga till sig) börjar i samma ögonblick som laxen fiskas upp. Tipsen du hittar här gäller även havsöring, regnbågslax och andra feta och lite större fiskar.
Köp laxbitar med skinnDet här gör allting enklare. Skinnet håller ihop det ömtåliga köttet och tål den direkta värmen bättre. Och, i värsta fall, om skinnet fastnar så kan du offra det och fortfarande få loss en hel och fin bit fiskkött från gallret.
|
|
Gör rent gallretEtt galler utan rost och smuts gör det lättare att grilla lax – eller annat. Lättaste sättet att få ett rent galler är att starta upp grillen i förväg. Ge kolet tid att utveckla en het och jämn glöd och lägg på gallret. Glöden kommer att göra grovjobbet åt dig. När bara aska återstår gör du rent med tidningspapper, aluminiumfolie eller en styv stålborste.
Läs mer om grillgaller. Rätt värme viktigVärm upp grillen i god tid. Glöden är perfekt när du kan hålla handflatan ca 3 centimeter ovanför gallret i några sekunder innan det blir för varmt. Med rätt värme kommer gallret att bränna ränder i fisken – men utan att fiskköttet torkar ut eller brinner upp.
Pensla laxen med olja
Ta bort all olja ur en eventuell marinad när du grillar lax. Bästa tekniken är att torka laxen med kökspapper och pensla den med ett tunt lager olja precis innan den hamnar på gallret.
Pensla gallretEn del kockar vill gärna pensla gallret också. Om du gör det så ska penseln vara så ”torr” att oljan bara bildar ett tunt lager på gallret och inte faller ner i stora droppar på glöden. Ett trick är att doppa en bit kökspapper i olja, greppa den med din grilltång eller pincett och föra den över gallret. Använd en vegetabilisk olja som tål höga temperaturer.
Grilla på diagonalen
Det finns flera fördelar med att lägga varje bit lax så att den ligger diagonalt över ränderna: Grillmönstret blir snyggt och aptitligt, varje bit ligger får maximalt stöd av gallret och det underlättar momentet när du ska vända på maten. Använd en bred och stadig stekspade.
Sidan utan skinn förstDet här gäller framför allt om du grillar filéer. Och var noga med nästa tips:
Rör inte laxen på grillen
När du har lagt laxen på grillen är det viktigt att du inte petar på den. Låt den ligga där den har hamnat. Den måste få tid att bli svedd där den kommer i kontakt med gallret. Då får du precis det du vill ha: En yta som lossnar lätt och de snygga, goda ränderna.
|
Grilla lax – för maillardeffekten
Det är karamellisering och/eller Maillardeffekten som gör att den svedda fisken får en fin, svedd yta. Det bildas nya, aromatiska ämnen som både smakar gott och som släpper taget om gallret. Det här är lite svårare att få till med fisk än med kött.
Grilla en sida kan räcka
Lax är en ganska fast fisk, men den kan ändå smula sönder och faller ner i lågorna. Ett tips är att du bara grillar den på en sida (skinnsidan, om det finns en sådan). Då minskar du risken att du hanterar sönder fisken.
Grilla hel laxfiléInvestera i ett grillhalster. Utan ett stadigt sådant är det svårt att göra ett snyggt jobb när du ska vända en hel, lång, tung laxfilé på grillen. Glöm inte att olja fisken och/eller grillhalstret.
Vänd efter 60 procentDet här kan låta luddigt, men det fungerar som en ungefärlig tumregel: Vänd laxen när den är genomkokt till 60 procent. Räkna med sammanlagt högst tio minuter på en grill med stadig värme. Kom ihåg att en dubbelt så tjock bit lax kommer att ta fyra gånger så läng tid att grilla.
Använd termometerDet är alltid säkrast. Och proffsigast. Investera i en snabb termometer med tunn nål som inte lämnar stora hål i laxköttet. Sikta på 48 grader.
Grilla hellre laxen för lite
Sönderkokt fisk är en styggelse och går inte att rädda. Hellre att gästen finner laxen underkokt och att den får en stund till på grillen.
Eller grilla folieknytenGenom att grilla laxen i knyten av aluminiumfolie så behöver du inte vara orolig för att den faller sönder. Safter och aromer stannar i knytet – och blir som en liten arombomb när gästerna öppnar dem. Tillaga knyten på indirekt värme och använd gärna en grill med lock.
Eller grilla laxburgareGenom att grilla laxen i knyten av aluminiumfolie så behöver du inte vara orolig för att den faller sönder. Safter och aromer stannar i knytet – och blir som en liten arombomb när gästerna öppnar dem. Tillaga knyten på indirekt värme och använd gärna en grill med lock.
Frysta filéer - i nödfallAtt grilla de plastinpackade portionsfiléerna med lax som du köper djupfrysta i butiken rekommenderas inte. Det är egentligen inget fel på råvaran (förutom att laxen har rest jorden runt för att paketeras) men efter nedfrysning är köttet sannolikt mer ömtåligt än färsk lax. Och bitarna saknar oftast skinn som underlättar grillningen.
Krångla inte till detOm ”satsa på dagens fångst” är fiskproffsens första budord så är ”krångla inte till det” nummer två. Grillad lax är en delikatess precis som den är. Vräk på med alla marinader och såser du vill – men bara grillat med lite salt och en klyfta citron är svårt att slå.
Läs mer om att grilla fisk. Några fisksåser. Grilla grönsaker. |