GurkaGurkan är, längden till trots, ett bär. Den finns i många sorter, storlekar och färger från de vanligaste gröna slanggurkorna till mindre frilandsgurkor som västeråsgurka, saltgurka och picklesgurka.
Den gröna slanggurkan som man hittar i grönsaksdisken kan bli upp till en halv meter lång. Den vita motsvarigheten kallas asia- eller asiegurka och är en inläggningsgurka som gör sig bra i en 1-2-3-lag. Har du tur hittar du färska smågurkor med knottrigt skal. De behöver skalas, men kan sedan användas som ”vanlig” gurka. Skillnaden ligger i tuggmotståndet, som är perfekt i de små gurkorna. Västeråsgurka skördas innan den är helt mogen och används till inläggningar under benämningen ättiksgurka. Saltgurkan är grön eller gulvit och skördas också när den bara mognat delvis. Picklesgurka är helt omogen och väldigt liten när den skördas och läggs in. |
|
Välja gurkaEn gurka ska vara spänstig. Känn särskilt efter (men kläm inte) att ingen av ändarna har börjar mjukna.
Gurka är – och ska vara – en mild grönsak som består mest av vatten. Men du kan få lite mer smak för pengarna om du väljer ett ekologiskt exemplar. Testa och avgör. En krokig gurka behöver inte vara en sämre gurka. Förvara gurkaBehåll gärna originalförpackningen på. Material och utformning har förmodligen tagits fram för att innehållet ska hålla sig fräscht och ha så lång hållbarhet som möjligt.
Om den inte har någon förpackning, lägg gurkan i en plastpåse eller vira in den i plastfolie. Gurka består till stor del av vatten vilken gör att den inte mår bra i hög värme eller riktig kyla. Lägg den i svalen, där håller den stilen i 3-5 dagar. Skilj på rotsaker och grönsaker: Gröna blad och grönsaker som växer över jord förbrukar sitt vattenförråd och sin näring betydligt snabbare än rotfrukter, som kan sägas vara i dvala. Förvara dem i olika lådor i kylen. Förbereda gurkaÄr det bara knaprigheten du är ute efter är det bra att kärna ur gurkan. Då blir maten inte lika vattnig.
Det sitter en liten bitterhet i skalet på gurka. Om du har turen att ha kommit över ett smakrikt exemplar så kan det vara nödvändigt att skala den. Små, knottriga gurkor måste skalas om man ska äta dem färska. Lägger du in dem mjukas skalet upp. |
Hur tillagar man gurka?Gurka är milt, svalt och lite sött. Därför passar den här grönsaken så bra med lite eldigare ingredienser och med det asiatiska köket.
En fin, ekologiskt odlad gurka kan man äta som den är med några droppar olivolja och lite havssalt. Annars funkar den bra som smaksatt gurksallad, i en tsatsiki eller grekisk sallad. Egen inlagd gurka också något att skryta med. Gör en gurksallad: Skala gurkan och skär den i tuggvänliga bitar. Smaksätt med chili, lime, olivolja och salt. Servera till exempelvis pulled pork eller till tacotallriken. En klick tsatsiki lyfter allt från souvlakispett till wraps. Den klassiska grekiska röran består av yoghurt med 10 procents fetthalt, riven gurka, vitlök, salt och peppar. Riv gurkan en stund i förväg, salta och låt den rinna av lite så får du en krämigare konsistens på tsatsikin. Pressgurka gör sig utmärkt till köttbullar och söndagsstek. Gör en 1-2-3-lag och låt den svalna. Tvätta och skiva slanggurkor tunt. Salta och låt dem ligga i rumstemperatur någon timme. Pressa ur vattnet och häll lagen över gurkan. Lägg något tungt på som press och låt gurkorna stå minst 6 timmar. Servera utan vätska men med dill. Inlagd gurka är som pressgurka men utan press. Välj mindre, fastare gurkor och lägg in i en 1-2-3-lag. Gott både på leverpastejsmackan och till bibimbap. Pickla grönsaker Servera gurkaDet är inget fel på skivad gurka men roligare att tänka nytt. Gör tändsticksstavar, kuber eller skär gurkan tunt på längden.
Låt inlagd gurka rinna av en stund, annars flyter vätskan ut på tallriken. Med en grönsakssvarv kan man släppa loss fantasin – men låt det inte gå ut över faktiska smaker och texturer i maten. I det asiatiska köket används gurka ofta som friskt och saftigt komplement till salta, feta och kryddstarka ingredienser. Fina bitar med gurka lättar till exempel upp mastigheten i indonesisk sallad med jordnötssås, gado gado. Klassiker - GurkaGrekisk tsatsiki. Förvandlar fredagsmys till meze och helt vanliga grillspett till souvlaki.
|