Pak ChoiDen här fina, krispiga grönsaken som egentligen heter sellerikål på svenska, har man njutit av i Kina i tusentals år. I Sverige är den en nykomling med högst några decennier på nacken.
Pak choi är en nära släkting till salladskål, men har en helt annan krispighet. Rå och tunt skivad gör den sig bra i sallader men det är som snabbt stekt, grillad eller kokad den blir riktigt intressant. Bra att veta om pak choiDet egentliga svenska namnet är sellerikål.
Storleken på den krispiga plantan kan variera. |
|
Hur tillagar man pak choi?Kineserna har den i så gott som allt. Pak choi erbjuder många konsistenser i en grönsak. Användningsområdet är enormt, den kan både stekas, grillas och kokas (helst bara hastigt).
Woka den i olja. Skiva bladen och applicera hög värme i högst två minuter. Krispigheten ska vara kvar, men bitarna ska gärna bli lite bruna och ”färdiga” i kanten. Smaksätt med vitlök, svartpeppar, svamp, chili, räkor, soja, fish sauce eller sidfläsk, till exempel. Skiva den i soppa, gärna en fin buljong på kycklingskrov. Pikanta asiatiska kryddor är en hit, men inte ett måste. Även här ska sellerikålen i vid slutet så att den behåller en viss krispighet. Lätt ångkokt men fortfarande krispig pak choi är god i indonesisk sallad med jordnötsdressing, gado gado. Klassisk rätt- pak choi
I woken, bara hastigt, i ganska stora bitar, i slutet.
|