Baka enkel kladdkaka
Den klassiska kladdkakan är den enklaste av desserter, men i händerna på en kock med stor känsla kan den nå höga kulinariska höjder. En kladdkaka gräddas utan bakpulver – det är därför den blir kladdig. På nätet florerar hundratals – om inte tusentals – recept på den här galet populära klassikern. Just därför är första tipset: |
|
Ett recept på kladdkaka räckerEn bra strategi om du vill lyckas med kladdkakan varje gång är att lära dig ett grundrecept som fungerar för dig och att hålla dig till det. Öva och justera tills det sitter. Sedan, utifrån detta, kan du experimentera med alla möjliga ingredienser, smaksättare och tillbehör.
Basrecept på kladdkaka:
Ca 12 bitar
100 gram smör 2 ägg 2,5 dl strösocker 1,5 dl vetemjöl 3 msk kakao 1 tsk vaniljsocker Lite florsocker DU BEHÖVER En ugnsform ca 24 cm i diameter – gärna med löstagbar botten Smör och mjöl till formen GÖR SÅ HÄR:
|
Röra, inte vispaKladdkakan ska bli kompakt och lite seg. Därför ska ingredienserna röras ihop, inte vispas. Du vill inte ha en fluffig smet.
Välj koncentrerade smaksättareOm du ska tillföra andra smaker till kladdkakan så är det viktigt att göra det i en form som påverkar smetens och kakans konsistens så lite som möjligt. Apelsinskal fungerar till exempel bättre än apelsinjuice som kommer att späda ut smeten. Andra exempel som fungerar:
Byt socker i kladdkakan
Att minska mängden socker i kakan är ingen bra idé eftersom det kommer att ge en annan, torrare konsistens. Däremot går det utmärkt att byta ut strösocker mot någon mer spännande sort för att ge kladdkakan en annan karaktär. Till exempel:
Lär känna din ugnIngen ugn är den andra lik. Öva tills du får ett perfekt resultat i din egen ugn och lär dig tecknen som gör att du kan träffa rätt även med en främmande ugn (se "När är kladdkakan klar?").
Innertemperatur kladdkakaKladdkakan ska nå en innertemperatur på högst 80 grader. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga några grader även när du har plockat ut kakan.
När är kladdkakan klar?Ugnar, råvaror, råvarornas temperatur och andra omständigheter kan påverka kakbaket. Därför några tips hur man känner igen en färdig kladdkaka:
Kakans form spelar roll
Tiden och temperaturen i ugnen betyder allt, men glöm inte att även tjockleken på kakan är en variabel. Receptet nedan – liksom de flesta recept därute – är tänkt för en standardform med en diameter på 24 cm. En större form betyder tunnare kaka och kortare tid i ugnen, en mindre form betyder det motsatta.
Finare kakao i kladdkakan
När man torkar och pressar kakaobönor så tvingar man ut kakaosmöret, kvar blir kakaomassan. Kakaopulver är mald kakaomassa.
Om du väljer färskare kakao av bättre kvalitet till kladdkakan så blir smaken större och djupare. Du kan se på färgen om ett kakaopulver håller hög kvalitet: Färgen har en djup rödbrun – inte gråbrun – färg. Smaken är tydlig och aromatisk, även utan tillsatt socker. Den finaste kakaobönan anses vara ”Criollo”. Läs mer om choklad och kakao här Färska ingredienserDet är inte bara kakao som är en råvara som bör konsumeras färsk, även vaniljsocker, gammalt mjöl och till och med gammalt socker kan få sämre egenskaper som påverkar kladdkakan. Försök att sätta i system att förbruka dina torra ingredienser innan de når bäst-före-datum.
Baka kladdkaka i förvägEn kladdkaka blir bara godare och bättre i konsistensen av att få stå svalt över natten. Den går även att frysa in.
Garnera kladdkakanRegel nummer ett när du planerar garnering och tillbehör till en kladdkaka: Det finns inga regler.
I sin enklaste form serveras den pudrad med florsocker och med en klick vispgrädde, men den här ödmjuka desserten förtjänar att lyftas högre än så. Tänk fritt kring frukter och bär, såser till dessert, smaktrådar, med mera. Kladdkaka på engelska”Fika” har blivit ett begrepp utomlands. Även fenomenet kladdkaka har gått på export. En hyfsad översättning av konceptet är ”Swedish mud cake” eller ”Swedish sticky cake”.
|