Lammstek
Innertemperatur lammstek
Hur lagar man lammstek?Välj en lammstek med kappa. Fettet utanpå steken är sannolikt viktigare för smaken än benet inuti eftersom det är dit, till styckets mitt, som ugnsvärmen når allra sist. Låt steken vila en god stund före servering.
Skär det saftiga, rosa köttet mot fibrerna. Du kan själv dela en lammstek i tre fina, möra styckdetaljer. Skär loss köttet från benet mycket varsamt med en spetsig kniv. Det ska bara behövas några snitt och du ska börja i den smalare änden av steken. Köttet du får loss kommer att falla i tre olika stora delar av sig själv. Stek enligt konstens alla regler, skiva, servera och njut. Skivad lammstek med benet kvar ger vackra bitar – men som lätt förlorar formen och tenderar att förvandlas till "klumpar" med segt kött om de hettas upp på en sida i taget. De passar bättre i ett långkok. De är ett bra – och till och med mer smakfullt alternativ – till skivat kalvlägg som ska vara den egentliga ingrediensen i en klassisk "Osso buco". Bra att veta
Benet ger smak. Bind upp steken före tillagning, framför allt om den saknar ben.
Klassiker - lammstek
Späckad med vitlök och rosmarin och helstekt i ugn med benet kvar.
|