6 tips för godare lammstekDu behöver inte fler recept på lammstek, du behöver känna till de här knepen och teknikerna (och du behöver en pålitlig termometer...):
1. Välj en lammstek med fettkappa
Lammsteken ska helst ha benet kvar för smakens skull, men fettet utanpå är ännu viktigare för smaken. Välj en lammstek med rejäl fettkappa.
2. Bind upp lammsteken
Bind upp lammsteken, framför allt om den saknar benet. Det blir saftigare och godare.
|
|
3. Smaksätt med vitlök och salt
Helstek lammsteken i ugn och späcka den med vitlök och rosmarin – eller nästan vilken smaksättare som helst från köken kring medelhavet. Men vitlöken är viktigast. Och saltet – mycket av det kommer ändå att rinna ner i pannan.
4. Lär dig 4-procentsregeln
Lär dig 4-procentsregeln. När du tar ut lammsteken kommer innertemperaturen att stiga med ungefär fyra procent av ugnens värme. Det vill säga åtta grader om ugnen står på 200 grader. Använd en bra termometer och låt inte steken gå över 58 grader, om du siktar på en rosa kärna.
5. Låt lammsteken vila
Då hinner temperaturskillnaderna jämnas ut i köttet. De goda safterna kommer till ro och hamnar på tallriken, inte i en liten översvämning på skärbrädan.
6. Låt gästerna välja
Ben innehåller lite vatten och leder värme dåligt och därför blir lammsteken ofta röd eller rosa närmast benet. Låt gästerna förse sig själva så kan de välja de mer eller mindre tillagade bitarna de vill ha på sin tallrik.
|