MärgMärg består till 85 procent av fett och har på senare tid fått kultstatus på vissa restauranger, men märg har alltid varit en uppskattad råvara.
Bra att veta om märgMärg är en utmärkt smakförstärkare, men kan även tillagas för in egen skull. Råvaran i butiken är märgben. Be dem att såga till lämpliga ”portioner”, på längden eller på tvären. Grilla eller stek i ugn.
|
|
Hur lagar man märg?Märg ska traditionellt serveras ljummen för att locka fram den lena och smidiga smaken. Den faller i bitar vid minsta beröring och ska gärna serveras direkt ur det itusågade benet. Baka och/eller grilla det i ugn.
Använd fettet och umamin i märg för att höja smaken och konsistensen på grytor, soppor och såser. Klassiker - märgRostade märgben med persiljesallad. För den som tycker om prylar finns skedar som är speciellt framtagna för att komma åt råvaran på bästa sätt.
|