Skillnaden mellan muffins och cupcakesDebatten rasar på nätets alla bakforum och proffsen har svårt att komma överens, men här är ändå ett försök att en gång för alla spika skillnaden mellan de här populära bakverken:
Cupcake är en minitårtaEn cupcake är i princip en tårta i portionsformat, det vill säga en ”cake” som bakats i en ”cup”. En muffins är en relativt nyttig, mindre festlig och bokstavligen torrare varelse.
Mindre och luftigareMånga muffinsrecept fungerar lika bra som grunden till cupcakes, men de senare ska helst vara mindre och luftigare än muffins. Vissa menar att man ska kunna sluka dem i en tugga…
|
|
Alltid glasyrCup cakes ska alltid – om man är renlärig – ha ett täcke av glasyr eller något annat sockerhaltigt och dekorativt. En muffins uppträder precis som den är. Bland annat på grund av detta så är cupcakes – om kocken har fått till det – mer toppiga till formen.
Ofta fyllningFör en extra smak- och konsistenskick så har många cupcakes fyllning, till exempel vanilj- eller chokladkräm. En lite mer konservativ muffins bjuder på sin höjd på inbakade bär, till exempel blåbär.
Muffins till frukostMuffins har ett förflutet som snabba bröd i miniatyr, inte som söta bakverk. Ju mer fett, ägg och socker i receptet, desto mer pekar det åt cupcakes.
Muffins kan vara matMuffins kan vara matiga och innehålla grövre mjölsorter och smaksättare från det ”salta” köket (på engelska skiljer man på ”sweet kitchen” och ”savoury kitchen”, detta är alltså det senare). Muffins och bacon är inte en ovanlig kombination.
Muffins kan vara varmaMuffins är som godast och fluffigast om de äts färska och lite varma. Det fungerar helt enkelt inte med glasyr, som smälter.
Något gemensamtNågot de här omtyckta bakverken har gemensamt är att namnen är omöjliga att böja på ett vettigt sätt på svenska: En muffin eller en muffins, flera muffinsar? En cupcake, flera cupcaker?
|