OrreNär det är dags för orrspel hörs det porlande lätet i skogsområden i de flesta delar av Sverige. Orren är en skogshöna som äter blad, bär och insekter. På vintern sitter den uppflugen i en björk och äter knoppar.
Tuppen väger upp till två kilo och hönan ungefär hälften. Hanen har blåsvart fjäderdräkt, röda ögonpartier och är vit på stjärtens undersida. Honan är grå- och brunspräcklig. Kött från orre är mörkt och har en kraftig smak, men mildare än exempelvis tjäderns. Strukturen är finare än tjäderns. Äldre kött är mörkare och har kraftigare smak medan yngre djur har ljusare kött som smakar milt och fint. Efter vinterdieten på björkknoppar kan orren få en lite kärv smak. Bra att veta om orre |
|
Hur lagar man orre?Stek orrebröst:
Helstek orre: Tillaga fågeln i ugnen på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Täck fågelns kött med fett i en eller annan form. Grunderna när du ugnssteker hel vildfågel:
Gör köttbullar på orre: Mal köttet till färs. Ta ditt vanliga köttbullsrecept men blanda i något hekto fett sidfläsk. Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel. Klassiker - OrreViltfärsbiffar på orre med gräddig svampsås och körsbär.
|