RipaLängst norrut i Skandinavien finns dalripa och fjällripa. På sommaren bär de rödbrungrå kamouflagedräkt och på vintern byter de till den vita vinterdräkt som gett upphov till det kulinariska namnet snöripa.
Att fåglarna lever i ett kallare klimat får konsekvenser. Dels har de fjädrar på fötterna för att hålla värmen, dels får man höra sig för extra noga hur jakten har gått till. Ofta har ripor kylts ner för fort – vilket gör dem sega. Det finns inget trick i köket som kan göra något åt den saken. Ripan väger kring halvkilot eller lite mer, och dalripan är något större än fjällripan. Enligt många är ripköttet det allra bästa fågelköttet med en tydlig och fin viltsmak i ett mörkt och mört, fintrådigt kött. Bra att veta om ripa |
|
Hur lagar man ripa?En fågel brukar vara lagom till 1 portion.
Äldre fåglar kan vara både magra och sega och passar bäst i en ragu. Även i en gryta behöver du tillföra fett i form av späck, sidfläsk eller liknande. Ugnsstekt delad ripa är gott:
Eller: Stek ripan hel och gör en god sås på viltfond och svarta vinbär: Tillaga i ugnen på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Räkna med 45 minuter eller lite mer. Täck fågelns kött med fett i en eller annan form. Grunderna när du ugnssteker hel vildfågel:
Gör en god soppa – consommé – på skrovet. Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel. Klassiker - RipaGryta på ripa i gammalsvensk tappning med grädde, mesost, rönnbärsgelé och enbär.
|