TjäderDet största av våra skogshöns tilltalas även enligt genus; tjäderhöna och tjädertupp, och är vanligast norrut. Hanen har svart fjäderdräkt med inslag av vitt. Bröstet skimrar i blått och grönt och ögat kantas av en röd ring. Honan är brunspräcklig och mer oansenlig.
Tjäderns huvudföda är tallbarr, men på sommaren får den också i sig bär, knoppar och blad. Tuppen kan väga ända upp till 5,5 kilo och är nästan dubbelt så stor som honan. Enligt finsmakare är hönornas kött godare. Köttet har en ganska grov struktur som blir bra att steka eller mala till färs. Tjäderkött är mycket smakrikt och hos äldre fåglar kan tallbarrsdieten sätta spår. Yngre fåglar har mildare smak. Bra att veta om tjäderSkogshöns som tjäder, orre och ripa har den mest utpräglade viltsmaken av de svenska viltfåglarna.
Långkoka inte tjäder, då får du en gryta som smakar lever. En tjäderhöna är lagom till cirka 4 portioner. En tjädertupp kan räcka till ett sällskap på allt mellan 5 och 8 personer. Ha inte för låg temperatur i ugnen, den ska vara 120 grader eller mer. Köttet är mörkt och har en tydlig viltsmak. |
|
Hur lagar man tjäder?Rostbiff på tjäderbröst är gott, ett bröst räcker till 4 portioner:
Helstek tjädern på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Grunderna när du ugnssteker hel viltfågel:
Gör viltfärsbullar på tjäder: Ta hälften tjäder och hälften fläskfärs så blir de saftigare. Gräddsås med calvados är gott till. Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel Klassiker - TjäderTjäder i svart vinbärssås. En mörk och klassisk rödvinssås på oxfond (och stekskyn) som du förstärker med en halv deciliter lätt sockrade vinbär.
|