Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Vilt / Viltköttsguiden / Vildfågel / Tjäder

Tjäder

Det största av våra skogshöns tilltalas även enligt genus; tjäderhöna och tjädertupp, och är vanligast norrut. Hanen har svart fjäderdräkt med inslag av vitt. Bröstet skimrar i blått och grönt och ögat kantas av en röd ring. Honan är brunspräcklig och mer oansenlig.

Tjäderns huvudföda är tallbarr, men på sommaren får den också i sig bär, knoppar och blad. Tuppen kan väga ända upp till 5,5 kilo och är nästan dubbelt så stor som honan. Enligt finsmakare är hönornas kött godare.

Köttet har en ganska grov struktur som blir bra att steka eller mala till färs. Tjäderkött är mycket smakrikt och hos äldre fåglar kan tallbarrsdieten sätta spår. Yngre fåglar har mildare smak.

Bra att veta om tjäder

Skogshöns som tjäder, orre och ripa har den mest utpräglade viltsmaken av de svenska viltfåglarna.

Långkoka inte tjäder, då får du en gryta som smakar lever.

En tjäderhöna är lagom till cirka 4 portioner. En tjädertupp kan räcka till ett sällskap på allt mellan 5 och 8 personer.

Ha inte för låg temperatur i ugnen, den ska vara 120 grader eller mer.
​
Köttet är mörkt och har en tydlig viltsmak.
Tjädertupp, smak av vilt
till produkten

Hur lagar man tjäder?

Rostbiff på tjäderbröst är gott, ett bröst räcker till 4 portioner:
  • Bryn köttet i mycket smör med krossad vitlök.
  • Lägg bröstet i en ugnsfast form, strö över örtkryddor och stoppa in tjädern i ugnen på 120 grader till en innertemperatur på 54-56 grader.
  • Låt köttet svalna och skär det tunt.

Helstek tjädern på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader.

Grunderna när du ugnssteker hel viltfågel:
  • Ta ur inälvorna. Spara lever, hjärta och muskelmage (t ex till såsen).
  • Torka fågeln, nyp loss eventuella fjädrar med en tång.
  • Tillför gärna fett i form av späck och/eller bacon under skinnet.
  • Krydda runt om och inuti.
  • Bind ihop fågeln till en jämn form för jämnare tillagning.
  • Genomskinlig köttsaft = färdig fågel.
  • Låt köttet vila!

Gör viltfärsbullar på tjäder: Ta hälften tjäder och hälften fläskfärs så blir de saftigare. Gräddsås med calvados är gott till.

Mer om hur du lagar vildfågel hittar du laga vildfågel

Klassiker - Tjäder

​Tjäder i svart vinbärssås. En mörk och klassisk rödvinssås på oxfond (och stekskyn) som du förstärker med en halv deciliter lätt sockrade vinbär.
allt om vilt

Kocken tipsar

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss