RättikaEn stor rot som kan bli en halv meter lång. Den kan vara både grön, röd och svart, men är i Sverige oftast vackert vit. Till formen påminner den om en storvuxen morot.
Rättikan är en lång släkting till rädisan och kallas "white radish" eller "icicle radish" på engelska (hela gruppen med de här rötterna kallas helt enkelt för ”radish”). Även på svenska används ibland namnet "istappsrättika" för den asiatiska släktingen Daikon. Smaken på denna är något mildare och elegantare och den är t ex vanlig i koreansk kimchi. Bra att veta om rättikaRättika och rädisa innehåller senapsoljor vilket gör att de kan ha en ”het” eller pikant smak. Hur pass stark smaken är beror på sort, storlek och färskhet.
Med en grönsakssvarv kan man göra långa, snygga girlanger av rättikan att använda som dekoration – innan man äter upp dem. |
|
Hur lagar man rättika?På grund av sin fräschör, rena vita färg och aptitliga krispighet är rättikan, eller varianten daikon, populär i det japanska köket. Rättikan är också vanlig i Tyskland och gör sig utmärkt som tillbehör till en god korv.
Allt som fungerar för rättika fungerar även för rädisa: Gör kimchi eller marinera i asiatiska kryddor som soja, sesamolja, vitlök, chili, ingefära, risvinäger och mirin-vin. Om en rättika är besk och vass i smaken kan du skära den i skivor eller stavar och låta dem dra i kallt vatten i en timme eller två. Skiva rättikan tunt, salta och låt den dra ur en stund. Torka med hushållspapper och servera med en vinägrett på riktigt god olivolja. Senap kan vara en passande smaksättare. Eller ta det hela vägen ut och lägg in krispiga bitar med färsk rättika. Läs mer om att pickla grönsaker. Klassisk rätt med rättika
Rättika är populärt i det asiatiska köket, bland annat som ingrediens i Kimchi. Hur mycket rättika du har i din kimchi bestämmer du själv.
|