1 Kommentar
Ingredienser
(Från 6 pers…) 1 hel fläsklägg med ben salt och peppar 3 sorters fin korv med olika karaktär från t ex Tyskland, Polen, Tjeckien. Fråga din slaktare om råd. Ett halvt kilo surkål Ett paket bacon/rökt sidfläsk En stor gul lök Ankfett/smör 1 tsk hel kummin 2 lagerblad ett glas torrt vitt vin 1-2 dl hönsbuljong äppelcidervinäger Salt och peppar Potatis och/eller bondbröd (och mer korv) om du vill mätta ännu fler munnar Instruktioner 1. Sätt ugnen på 120°C. Klappa in läggen med salt och peppar och lägg den på ett galler i en rymlig långpanna (för att få knaprigt skinn runtom). Sätt in mitt i ugnen. Läggen ska ligga i ugnen i ca 4 timmar. 2. Fräs bacon och lök i fettet. När det börjar ta färg, lägg i surkål och övriga ingredienser. Låt småputtra upp till en timme. Smaka av med salt och peppar. 3. Stek korvarna. 4. Skapa en vacker ”platå” med alla ingredienser. Servera med dijonsenap, öl, en god Riesling, osv. Ingredienser
Oxsvans Morötter Lagerblad Lök Vitlök Kryddpeppar Vatten Svartvinbärsgelé Portvin Ris Instruktioner Koka oxsvans, morötter, lagerblad, lök, i 10 timmar Lyft ur köttet och sila buljongen Koka nya morötter och vitlök i buljongen Reducera buljongen från soppmängd till grytmängd och tillsätt lite portvin och mycket svartvinbärsgelé Rensa köttet från benen och fettet Blanda ner kött, morötter, vitlök och servera Otroligt mustig köttsmak Ingredienser
Revben Glaze: Ketchup Honung Muskovadosocker Soya Chilipeppar Cayenepeppar Grillkrydda Oregano Grönsaker: Vitkål Rödkål Morötter Broccoli Gul lök Salt Chilipeppar Instruktioner Blanda glaze och pensla revben på båda sidorna. Baka revbenen på ett galler i ugn från morgon till kväll på 80-100 grader. Stek grönsakerna i olja under lock.
Ingredienser
vita och svarta sesamfrön yellow fin tuna (sushi kvalitet) 1 msk solrosolja morots ingefär sauce: 2 tsk riven ingefära 2 msk ättika 12% 2 msk Mirin 2 tsk soya 2 tsk vit miso 2 dl färsk morotsjuice 2 msk färskpressad apelsinjuice hackad gräslök som garnering Instruktioner 1. Rosta sesamfrön tills de blir gyllenbruna 2. Skär till tonfisken i rektangulära bitar 3. täck tonfisken med sesamfrön på alla sidor. 4. Blanda till alla ingredienser för såsen. Garnera med gräslök 5. Halstra tonfisken någon minuter max på varje sida. Skiva upp och servera med lite ris och en grönsak Ingredienser
kycklingbröst eller fileer mjöl smör, oliv olja 3dl kycklingbuljong saft och rivet skal av en citron bladpersilja Instruktioner 1. Panera kycklingen i mjöl 2. Stek på svag värme i uppsmält smör och olivolja, lägg gärna i salviablad för extra smak 3. Häll på den varma buljongen och citronsaften, låt bubbla upp. Häll på citronskal och bladpersilja och servera! Ingredienser
Högrev Ketchup Honung Chilipeppar Cayennepeppar Oregano Kikkoman soya Grillkrydda Blandade rotfrukter, här potatis, morötter, rödbeta Chèvre Instruktioner Glace: Blanda ketchup, honung, chilipeppar, cayennepeppar, oregano, kikkoman soy, grillkrydda till en glace. Högrev: Med denna glace på högreven bakas den i lergryta i ugnen i 10 timmar. Där efter griljeras för fin yta. Rotfrukter: Rötbetorna kokas aldente, skalas, delas och beläggs med chèvre. Rostas i ugn. Övriga rotfrukter rostas i ugn. Ingredienser
Till hela familjen i 2-3 dagar: 1 kg nötfärs 1 kg lammfärs Fond/buljong på nöt eller lamm 2 tetror krossad tomat 1 stort glas vin 2 stora gula lökar Ca 4 vitlöksklyftor Ca sex stora auberginer Rosmarin (färsk eller torkad eller båda) Salt och peppar. Riven ost, gärna med lite smak Lite ströbröd. Ca ½ liter Bechamelsås Muskotnöt Instruktioner 1. Moussaka är enkelt men tar lite tid. Laga den gärna en eller flera dagar i förväg så blir den både fastare och godare: 2. Skiva auberginerna på längden. Salta dem rikligt och låt ligga och vätska till sig (för att mildra smaken). Lägg dem så att saltet/vätskan kan rinna av, t ex på ett galler. 3. Hacka och stek lök och vitlök i olivolja tills den har fått lite färg. Vält ner köttfärsen lite i taget så att den också får lite stekyta. 4. Häll på tomat (använd färska, skalade om du vill), buljong, vin och rosmarin (gärna torkad i början och färsk i slutet). Låt puttra minst en timme tills du har en trögflytande köttfärssås. Smaka av med salt och peppar 5. Medan såsen kokar 1: Torka bort salt och vatten från aubergineskivorna. Pensla dem med olivolja (annars suger de i sig för mycket) och stek en fin, gyllenbrun yta på båda sidor. 6. Medan såsen kokar 2: Gör en trögflytande Bechamelsås. Smaksätt med en aning – bara en aning – riven muskotnöt. 7. Varva aubergine, köttfärssås, bechamel och riven ost (i den ordningen, avsluta med riven ost) i en ugnsform som är ungefär lika djup som din tumme. Sikta på 3-4 lager. 8. Strö lite ströbröd över sista lagret (bechamel och ost på toppen) och grädda moussakan mitt i ugnen på 175 till 200 grader i ca 30 minuter (allt är redan tillagat, men hela bygget ska ”gifta sig”). Täck med aluminiumfolie om ytan riskerar att bli bränd. 9. Låt svalna en stund innan du serverar. Ingredienser
Till 4-5 personer: 500 g kycklinglårfiléer 2 msk Fish Sauce 1 liter kycklingbuljong 5-6 Lime leaves/Kaffirlöv Ca 3 st Citrongräs 1 röd chili Ca 2 dl Sojabönor/Edamame 4-5 vårlökar En lime Vegetabilisk olja (ej oliv) Sesamolja Sesamfrön Salt och nymalen svartpeppar Jasminris, ca 4 dl Instruktioner 1. Hacka vitlök och skiva chili (smala bitar) och vårlök (breda bitar). Skär kycklinglårfiléerna i strimlor. Snitta eller knäck roten på citrongräset så att smaken kommer ut. 2. Hetta upp olja i en wok eller gryta till måttlig värme. Stek kyckling, vitlök, citrongräs, kaffirlöv och chili långsamt tills allt har fått färg. 3. Tillsätt fish sauce, sojabönorna, vårlök och kycklingbuljong och låt koka ner till önskad styrka. Smaka av med svartpeppar, salt och lime. (Och tillför fler grönsaker om du vill, t ex pak choi i munsbitar.) 4. Servera med ris och garnera med sesamolja och sesamfrön. |