Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Kökets grunder / Lilla teknikskolan / Skillnad BBQ & Grill 

Skillnaden mellan barbeque och grill

Grilla och barbecue är inte samma sak. Det förstnämnda är något svenskar gör i trädgården så fort vädret tillåter. Det senare är både en metod, en utrustning och ett verb – till och med en livsstil.

Grill – direkt värme

När man grillar sker en stor del av tillagningen med direkt värme, det vill säga på ett galler över en bokstavligen glödhet värmekälla. Många grillar har lock så att man kan innesluta värmen, men det mesta av tillagningen sker ändå med grillen öppen.

När man grillar tillagas maten på några minuter på hög värme, ofta över 200 grader lite beroende på vilken del av grillen som nyttjas. Eftersom det går undan så fungerar grillning bra för mört, rött kött, kotletter av fläsk och lamm, hamburgare, korv, fisk, skaldjur och grönsaker.
En bbq, inte en grill...
till produkten

Barbeque – "low and slow"

Barbeque (stavas även barbecue) handlar däremot om att köttet – för det handlar framför allt om kött – tillagas under lång tid på låg värme i en sluten kammare. Detta ger även mer ödmjuka styckdetaljer tid att utveckla en len och mör konsistens samtidigt som den långa tillagningen gör att smakerna får tid att tränga in. För en amerikansk touch är det viktigt med smaksättning i form av marinader och glaze.
​
I en barbeque befinner sig glöden i ett separat rum och det är röken och indirekt värme som omger maten och tillagar den, ungefär som i en svensk rök. Temperaturen där köttet tillagas kan vara 100 grader eller till och med lägre. Tillagningen får gärna pågå i timmar. 

Hickory, äpple, med flera

Eftersom röken ska ge smak så är det viktigt att välja rätt träslag till en barbeque. Hickory är en amerikansk favorit, men det går även bra med till exempel äpple eller al.

Glaze fungerar med BBQ

För den som undrat över fenomenet ”glaze” så förklarar skillnaderna ovan en del. Vi är många entusiastiska svenskar som upptäckt den hårda vägen att man inte kan pensla en sockerstinn marinad/sås på en köttbit på en traditionell grill. Det tar bara sekunder innan sockret brinner upp och bildar ett svart, osmakligt lager på maten. Men att använda generöst med tjockflytande glaze går däremot utmärkt med indirekt värme i en barbeque.

Testa BBQ på grillen

För dig som gillar dyr utrustning finns hur mycket som helst att köpa för att utveckla din barbeque. Men om du bara vill testa principerna/teknikerna bakom den här tillagningsmetoden så kommer du långt med proffsiga köksredskap och rätt kunskap om grillmetoder och köttkvalitéer:
Gör så här:
  • Välj "långkokskött", det ska vara hårt arbetande muskler med bindvävnad och insprängt fett som genom långsam tillagning bryts ner och blir saftigt och smakrikt. Till exempel revbensspjäll, bringa, högrev, med flera.
  • Använd en grill med lock. Om lock saknas får du nog nöja dig med att grilla på svenskt vis.
  • Använd indirekt värme. Ha glöden på ena sidan och det som ska tillagas på den andra.
  • Låt det ta tid. Sätt igång långt innan gästerna kommer. Räkna med en tillagningstid på minst två timmar.
  • Smaksätt med rök. Tillför bitar med ved med god smak till glöden. Till exempel hickory, men äpple och al går också bra.
  • Stryp syretillförseln. Med mindre syre kommer veden att pyra utan att brinna. Det är den röken du vill åt i din barbeque.

Enjoy!
Barbecue brisket
snabba grillskolan

Bästsäljare

till produkten
till produkten
till produkten
till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​​
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
      • Proffsens knivset
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss