LammkotlettNär man kapar lammets kotlettrad på längden får man fjärilskotletter (”lamb chops”). Det fina namnet har att göra med att kotletterna – på grund av sin ringa storlek – tillåts vara dubbla och därför har en symmetrisk form som påminner om en fjäril.
Rätt innertemperatur lammkotlett
|
|
Hur lagar man lammkotletter?Ta inte bort fettet på fjärilskotletterna före tillagning. Det tillför massor med smak, det är bättre att gästerna själva sköter om det på sina tallrikar.
Tillaga kotletterna hastigt på hög värme. De ska få en ordentlig stek/grillyta, men utan att köttet blir genomkokt, grått och trist. Det bästa är att låta kotletterna gå färdigt i ugn – men det kan också räcka med en varm plats vid spisen. Använd termometer. Med respekt för råvaran: Experimentera inte med kotletterna, experimentera med tillbehören. De vackra lammkotletterna gör det dessutom enkelt att komponera en aptitretande tallrik. Bra att veta
Räkna på fyra enkla eller två dubbla kotletter per person.
Klassiker LammkotlettGrillade, rosmarinmarinerade lammkotletter. Att lägga kvistar med rosmarin direkt på glöden går också bra.
|