Professional Secrets
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss



​Hem / Matkunskap / Fisk / Fiskguiden / Saltvattensfiskar / Torskrygg / Såser och tillbehör

Såser till torskrygg

1. Klassisk vitvinssås med räkor och dill

Fungerar alltid – men kräver ett mjukt handlag för att ta till vara på de lena smakerna.
 
Ingredienser
3 dl fiskbuljong/ev. fiskavkok
Finhackad schalottenlök
Fint vetemjöl
3 dl grädde
2 dl torrt vitt vin
2 msk crème fraiche
Pillade räkor
Hackad dill
Kallt smör
Citronsaft
Salt, peppar, 
 
Gör så här:
  • Sautera schalottenlöken i smöret så att den är genomskinlig
  • Strö över 1 msk mjöl, vispa runt i 2 min så att mjölet blandas upp ordentligt
  • Slå på fiskfond / alternativt avkoket från torsken
  • Tillsätt vin och crème fraiche
  • Koka ihop 20 min
  • Sila såsen 2 ggr
  • Smaka av med salt (inte för mycket då räkorna kan vara salta)
  • Klicka i en bit kallt smör
  • Rör i den hackade dillen – den ska ej koka
  • Servera till torsken
Halstrad torskrygg
till produkten

2. Pepparrot och ansjovissmör

En klassiker i lite extra mustig och smakrik version.
 
Ingredienser
100 gram rumstempererat smör
2 schalottenlök
½ dl riven färsk pepparrot
2 ansjovisfiléer i olja
Salt till rostningen av vitlöken
Färsk timjan
Citronsaft
Salt, peppar
 
Gör så här:
  • Hacka och fräs löken genomskinlig.
  • Tillsätt ansjovisen och rör runt 1 min.
  • Mixa allt i en matberedare.
  • Krydda med salt, peppar och balansera upp med citronsaft.
  • Spritsa, rullas in i smörpapper eller formas till små ägg – täck och frys in.

3. Nötig hollandaisesås med smak av krasse

En mer spännande variant på denna klassiska emulsion. Musselbuljongen kan ersättas med fiskbuljong – men helst inte.
 
Ingredienser
2 äggulor
1/dl rapsolja
250 gram brynt smör
½ dl musselbuljong
Färsk vattenkrasse
Risvinäger
Cayennepeppar
Salt och peppar
 
Gör så här:
  • Hetta upp oljan och mixa med krassen i en matberedare (allt ska gå snabbt)
  • Bryn smöret, nötigt men ej bränt, låt svalna till 50 grader
  • Vispa ihop äggulorna med musselbuljongen så att den blir fast och krämig
  • Vispa droppvis ner det brynta smöret (som om du gör en Hollandaise)
  • Rör ner krasseoljan
  • Balansera med risvinäger
  • Salta och peppra

Torskrygg – 3 tillbehör

1. Friterade musslor

Ett perfekt och smakrikt sätt att lyfta den lena fisken på tallriken.
 
Ingredienser
Blåmusslor – utan skal
Ägg
Potatismjöl
Fint ströbröd
Frityr- eller matolja
Flingsalt
 
Gör så här:
  • Torka musslorna
  • Mjöla, vänd i ägget och sedan i ströbrödet
  • Hetta upp oljan till 180 grader
  • Vänd ner musslorna och fritera dem gyllenbruna
  • Låt dem droppa av på en kökssläng
Servera med flingsalt​

2. Rostade blomkålsblommor

Så enkelt, så gott. 
Ingredienser
Blomkål
Ankfett (Går även bra med vanlig matolja – men smaksätt gärna efteråt med t ex några droppar tryffelolja.)
Flingsalt
 
Gör så här:
  • Putsa blomkålen och dela i vackra buketter
  • Rosta i en panna på hög värme så de blir lite svedda i kanterna
  • Låt droppa av på en kökssläng
  • Ringla över oljan
  • Servera med flingsalt

3. Kokt mandelpotatis med riven fänkål 
och vispat smör

Ingredienser
Mandelpotatis
1 fänkål
2 dl vatten
citron
2 msk socker
Rumstempererat smör
Salt
 
Gör så här:
  • Koka mandelpotatisen i rikligt saltat vatten
  • Riv fänkålen tunt med mandolin/kniv
  • Koka upp vatten, socker och lite salt så sockret smälter ordentligt. 
  • Låt koket svalna. Pressa i lite citronsaft.
  • Vänd ner den rivna fänkålen, låt dra i kylen i 5 min, ta upp och låt rinna av
  • När 1 min kvarstår (liten kärna i mitten) på potatisen:
  • Häll ut vattnet, lägg en släng på sätt tillbaka locket låt ånga ur 3-4 min före servering
  • Mixa smöret tills det blir fluffigt
Klick över smöret på potatisen och fänkålen och strö flingsalt över
Färsk torskrygg
Steka fisk
koka fisk
grilla fisk

Kocken tipsar

Till produkten
Till produkten
Till produkten
Till produkten
Utforska våra produkter

Kockens viktigaste redskap

Kökspincett
Köksredskap
Kökstermometer
Kökstermometer
Kolstålspanna
Kolstålspannor
Sauteuse
Sauteuse
Mise en place-skålar
Mise en place-skålar
Blandskålar
Blandskålar
Kökssläng
Kökssläng
Ugnsvante
Skydd
Shoppingbag
Shoppingbag
Kastrull med vit bakgrund
Kastruller

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och
    ​
    få 12% rabatt på hela ditt första köp!* 

Prenumerera på nyhetsbrev
butik
*går ej att kombinera med andra erbjudanden.
Två kockar som lagar mat
Entrecôte
Allt om kött
Lax på isbädd
Allt om fisk
Tillagad bit viltkött
Allt om vilt
Rotfrukter
Allt om grönsaker
röda alger
Allt om alger och sjögräs
Två kockar lagar mat
Kökets grunder
Paj med bär
Allt om dessert
Löskokt ägg
Allt om ägg
Se alla våra omdömen på
Trustpilot

Professional Secrets
© 2022 Opexi AB, All rights reserved 
Org nr: 556777-4897
  • Kockar i vårt nätverk​
  • Meals for schools​
  • ​Scrap Heap
  • ​Press
  • Fraktpolicy
  • ​Återbetalningspolicy​

  • Användarvillkor


  • Om oss 
  • Hitta återförsäljare
  • Bli återförsäljare
  • PS Manifest
  • Registrera ​​produkt
  • Kontakta oss
  • Butik
    • Termometer
    • Kockens knivar >
      • Skalkniv
      • Brödkniv
      • Stor kockkniv
      • Liten kockkniv
    • Köksredskap >
      • Presentbox
      • Stekspade
      • Stekpincett
      • Hålslev
      • Matlagningssked
      • Slev
      • Kockens visp
      • Matlagningsgaffel
      • Slickepott
    • Bunkar och blandskålar >
      • Blandskålar Kit
      • Blandskål 5l
      • Blandskål 2,5l
      • Blandskål 1,2l
      • Mise en place-skål
    • Kastruller >
      • Kastrull 6l
      • Kastrull 3l
      • Kastrull 1,5l
      • Sauteuse
    • Kolstålspannor >
      • Kolstålspanna 20 cm
      • Kolstålspanna 24 cm
      • Kolstålspanna 28 cm
      • Kolstålspanna 32cm
      • Kit Kolstålspannor 4-delar
      • Kit Kolstålspannor 24cm 28cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 24cm
      • Kit Kolstålspanna 20 & 32cm
    • Kockens kläder >
      • Kökssläng 2-pack
      • Förkläde: Kanvas, khaki
      • Förkläde: Beige/svart
      • Förkläde: Svart läder
      • Förkläde: Cognac läder
      • Ugnsvante Mocka: Grå
      • Förkläde Svart: läder / kanvas
      • Shoppingbag Mocka: Grå
      • Shoppingbag Mocka: Svart
      • Shoppingbag Mocka: Cognac
      • Shoppingbag Kanvas: Svart
      • Shoppingbag Kanvas: Sage
  • Matkunskap
  • Om oss