TorskryggDen tjockaste delen av ryggfilén på en stor torsk är något av det läckraste man kan komma över i en fiskdisk.
Hur lagar man torskrygg?
För större smak och fastare konsistens – framför allt om du ska steka eller grilla – kan du lägga torskryggen i 10-procentig (räkna 1 dl på 1 liter vatten) saltlag i ca 20-30 minuter. Torka av vattnet före tillagning.
Innertemperaturen får inte överstiga 48 grader (du måste alltså ta torsken från värmen tidigare, vid ca 44 grader). Torskryggens kärna ska se ut som pärlemo och köttet ska falla av i stora, konkava sjok. Proffstipet som gör hela skillnaden- fyll i din mailadress och få svaret direkt.
|
|
Så kokar du torskryggKoka upp generöst med vatten, lägg i torsken och stäng av värmen och låt den gå klar på avsvalnande värme. Det kan ta lite längre tid, ca 10 minuter, men du får också ett perfekt resultat. Att ångkoka är också ett bra sätt att bevara det fina stycket fisk.
Glöm inte att – försiktigt – låta den fina biten fisk "mellanlanda" på hushållspapper eller en släng innan du lägger den på tallriken. Annars kommer du att få varmt kokvatten som far omkring på tallriken och spär ut smält smör och annat gott. Så steker du torskryggOm du steker torskryggen helt igenom klar så kommer de yttre delarna att bli tråkigare än kärnan. Stek en fin yta på båda sidor till att börja med, men avsluta helst tillagningen på ett mildare sätt i en varm ugn, ca 125 grader.
Börja gärna med att steka skinnsidan för att sedan, med en stabil och smidig stekspade, försiktigt vända den i ett stycke. (Proffsens åsikter går isär om vilken sida som ska stekas först. Sidan som först möter pannan kommer i alla fall att bli finast att titta på.) |
Så grillar du torskryggAtt grilla på grillen eller halstra i grillpanna ger en vackrare bit att lägga på tallriken – men det kräver bra redskap och bra hand med torskens ömtåliga kött. Förbättra dina chanser genom att (1) göra köttet lite fastare i saltlag och (2) pensla det med ett tunt lager olja precis innan det hamnar på det heta gallret.
En variant är att bara grilla/halstra torskryggen på skinnsidan. Låt den gå klar i ugnen, vänd försiktigt och servera med den vackert svedda skinnsidan uppåt Proffskockens hemligheter:
Klassisk rätt - torskrygg
Kokt eller stekt torskrygg med skirat smör, gröna ärtor och kokt potatis. Riven färsk pepparrot eller små strimlor med knaperstekt bacon är aldrig fel till, men de kan ibland kännas överflödiga med den här eminenta råvaran.
Sås till torskrygg |