Dorada / Guldsparid
Innertemperatur dorada
50 till 52 grader.
Både Dorada och Dorado
Den som har rest kring medelhavet och har beställt grillad fisk på krogarna där känner den här fisken som "Dorada" eller "Dorade". Kallas Sea Bream på engelska.
|
|
Hur lagar man Guldsparid/Dorada?En abborrartad fisk. Varför inte behandla den som en abborre? Tänk på att köttet snabbt blir torrt om tillagningen går för långt.
En så här vacker fisk blir fin hel i ugnen eller i ett foliepaket. Eller gör en medelhavsvariant: Pensla den med lite olivolja, salt och peppar och tillaga på en ordentligt het grillpanna. Lite citron (friskt och surt) lyfter de brända tonerna (umami och beskt) till himlen. En stor fördel är den kraftiga ryggraden som gör det lätt att filea den färdiga fisken själv vid bordet. Finfördela kryddor och tillbehör i paketet så att de hinner bli klara lika fort som fisken. Sikta på 50 grader och mät innertemperaturen inne vid ryggraden. Om den fortfarande är rosa när köttet är vitt så har du lyckats perfekt. Bra att veta
Dorada har oftast en mörk fläck bakom den övre delen av gälarna. Den kan väga upp till 3 kilo men förekommer oftast i butiken som portionsfisk.
Dorada/Dorado odlas i stora mängder i Medelhavet, inte minst längs grekiska kusten. Klassisk rätt - Guldsparid/DoradaPå grillen i ett knyte av folie med smaker och tillbehör du tycker om från medelhavet.
|