FasanDen här praktfulla fågeln kallas även jaktfasan eller ringfasan och är släkt med påfågeln. Fasanen importerades till Sverige på 1700-talet, men stammen växte till sig först för 100 sedan. Du hittar den framför allt i skogspartier i södra Sverige.
Fasantuppen känns lätt igen på sin vackra kopparbruna färg, grönsvarta hals och huvud, och sina röda kindfläckar. Hönan är mer diskret i färgerna. Den äter allt från frön, blad och frukt till smådjur och maskar. Fasankött är relativt lätt att hantera för nybörjare på vildfågel. Det ljusa köttet har en mild smak som gör sig utmärkt i ett långkok. Bra att veta om fasanTuppen kan väga upp till två kilo och är större än honan, men hönornas kött är enligt finsmakare det godare.
En fasan är lagom till ungefär 4 portioner. Köttet är ljust och påminner om kyckling. |
Fasan är en underbar fågel. |
|
Hur lagar man fasan?Gör en gryta så blir köttet härligt mört: Ta ur fasanen. Hacka lök och vitlök och tärna morot och rotselleri. Bryn hela fasanen tillsammans med heta korvar i en gjutjärnsgryta. Tillsätt grönsakerna, vitt vin, tomater och kryddor och låt allt puttra 1 timme på svag värme, först med lock, sedan utan. Tillsätt bönor, purjolök och citroncest och sjud i 5 minuter.
Helstek fasanen i ugnen: Tillaga på 170–180 grader till en innertemperatur på 70 grader. Räkna med ungefär en timme. Täck gärna fågelns kött med fett i en eller annan form. Grunderna när du ugnssteker hel viltfågel:
Mer om hur du lagar viltfågel hittar du laga vildfågel. Klassiker - FasanFasangryta med tomater och heta korvar.
|