Laga rotfrukter som ett proffs
Längre tid i kastrullen |
|
Temperaturguide för rotsakerInte sällan är det exakt rätt temperatur som gäller för att rotsaker ska få rätt konsistens och smak: Temperaturguide grönsaker
Koka rotfrukterFärska rotfrukter behöver bara sköljas och får gärna kokas hela – eller åtminstone i större bitar. Lite fett i koket lyfter fram smakerna. Vätskan ska inte täcka helt, använd lock.
Ta hand om vattnetNär du har kokat rotfrukter, spara vattnet och använd det som en enklare buljong till grytan, såsen eller soppan.
Så blancherar du rotfrukterBlanchering passar vissa rotfrukter som har kort koktid och/eller som kan ätas råa, till exempel morötter och svartrötter. Med den här metoden får du en tillagad rotfrukt som har smaken, krispigheten, färgerna och nyttigheterna kvar. Gör så här:
Så ångkokar du rotfrukterAtt koka i vattenånga är mer skonsamt än att använda kokande vatten. Metoden fungerar för rotfrukter med lite kortare koktid och/eller som kan ätas råa. Resultatet blir lite mer tuggmotstånd och att mer smak, färger och nyttigheter stannar kvar. Det finns speciella ugnar för ångkokning. Du kan även göra din egen ånglösning med en rymlig kastrull med lock, lite kokande vatten i botten och ett durkslag.
Så bräserar du rotfrukterSkär i jämnstora bitar och bryn i smör och/eller olja. Den här behandlingen lockar fram smakämnen. Tillsätt lite vätska – till exempel vatten, buljong, vin, öl – och koka ner tills rotsakerna är färdiga. Rotsakerna ska vara ”al dente”, mjuka men med struktur och tuggmotstånd kvar.
Soppa på rotfrukterMånga rotfrukter – inte minst jordärtskocka – är goda i en slät grönsakssoppa. proffsens tips om hur du lyckas med den hittar du här:
12 saker du bör veta om grönsakssoppa |
Ugnsrosta gärna rotfrukterDe här grönsakerna kan kokas på alla möjliga sätt, men bäst är kanske ändå att låta bli att göra det. Eftersom rotsaker består till stor del av vatten så kan effekten av mer vatten vara att de goda smakerna späs ut i onödan. Det motsatta äger rum när du rustar rotsakerna i ugnen. Då dunstar mycket av vattnet och smakerna blir koncentrerade och rostade.
Enklare än så här blir det inte att imponera med rotfrukter. Servera som de är – med lite fett och salt – eller blandade med grönsallad. Feta- eller getost passar perfekt till, som crème eller smulad över.
Läs mer om konsten att ugnsrosta grönsaker. Så gratinerar du rotfrukterDe milda, fräscha och söta smakerna i många rotsaker går utmärkt att kombinera med fett och starka smaker i en – helst – ganska vällagrad ost. Grunderna:
• Skiva eller strimla rotsakerna tunt. • Gör ett grunt lager i en ugnsform. • Salta, peppra, krydda och riv en smakrik ost över. • Tillför gärna grädde och/eller smör. • Placera i ugnen på medelhög värme och täck gärna med folie eller lock. • Räkna med ungefär 20 minuter på 190 grader. • Höj temperaturen och ta bort folie/lock så att gratängen får en gulbrun, smakrik yta. Fuska med rotfruktsgratängOm du sjuder skalade, skivade rotfrukter mjuka i mjölk, grädde och smör (purjolök, vitlök och timjan är gott i) på spisen behöver de bara 15 minuter i ugnen för att gratängen ska bli färdig.
Potatis i rotfruktsgratängenTänk på att många rotfrukter är söta – sötare än till exempel potatis. Av den anledningen kan det vara en bra idé att blanda ner potatis för att få rätt balans på sälta, och även vätska.
Stuva och gratineraMånga kockar som kan sin husmanskost menar att de gamla metoderna behöver en renässans. Rotfrukterna som finns tillgängliga på vintern passar bra att stuva och gratinera på gammalt vis. Fett och salt är två bra sätt att ”smaka upp” dem.
Rotfrukter som raw foodMorötter, kålrot och rödbetor gör sig utmärkt rårivna eller skurna i riktigt tunna skivor, bara de får draghjälp av smaksättare som citron/lime/apelsin, salt, chili och en god olivolja.
Fritera din rotfruktPrecis som potatis kan rotfrukter, framför allt kålrot och sötpotatis, friteras. Läs mer om att fritera rotfrukter.
Grilla rotfrukter
Rotfrukter trivs medDe flesta rotfrukter har en sötma i smaken och trivs med salt, smör, kött och umamismaker som ansjovis och sardeller. Örter och vitlök är andra givna kompisar, och ett sting från chili och ingefära fungerar väldigt bra till morötter, palsternacka och kålrötter. Ibland kan smaken bli lite fadd, vilket kan avhjälpas med en skvätt syra från citron, lime eller apelsin.
|