De 9 bästa hamburgerdressingarnaIrriterande rubrik, vi vet, men varken ”hamburgare” eller ”dressing” vill riktigt bete sig som svenska ord. Men till saken:
1. Enkel, klassisk dressing till hamburgareEtt godare, fräschare och billigare recept än den där oljiga, otäcka som säljs på tub.
Du behöver: Majonnäs och ketchup. Gör så här: Använd en generös klick majonnäs som grund och addera ketchup, matskedsvis, tills du får den färg och smakintensitet du önskar. Ta några tag med pepparkvarnen, om du vill. |
2. Barnsligt god hamburgerdressing
Ett fräschare recept (utan konsistensgivare osv) på såsen som serveras i hamburgarna från en av världens största hamburgerkedjor.
Du behöver:
Senap (av svensk typ), ketchup, bostongurka och majonnäs.
Gör så här:
Utgå från en klick majonnäs och tillsätt de andra ingredienserna tills du har en oemotståndlig balans mellan umami, salt, sött och surt.
För en lite vuxnare smak, tillsätt en tesked dijonsenap.
Du behöver:
Senap (av svensk typ), ketchup, bostongurka och majonnäs.
Gör så här:
Utgå från en klick majonnäs och tillsätt de andra ingredienserna tills du har en oemotståndlig balans mellan umami, salt, sött och surt.
För en lite vuxnare smak, tillsätt en tesked dijonsenap.
3. Vuxen hamburgerdressing
Lite mer utförligt recept och därför större smak än på hamburgerdressingen ovan.
Du behöver:
1 dl majonnäs
½ dl crème fraiche
½ dl chilisås
2 msk avrunnen bostongurka
2 msk finhackad mild lök (ej gul)
1 krm paprikapulver
1 krm vitlökspulver
Citron, salt och peppar
(1 tsk maizena)
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna och balansera med en skvätt citron, salt och peppar. Låt gärna stå en stund i kylen före användning. Tillsätt maizena om du vill göra såsen mindre rinnig.
Du behöver:
1 dl majonnäs
½ dl crème fraiche
½ dl chilisås
2 msk avrunnen bostongurka
2 msk finhackad mild lök (ej gul)
1 krm paprikapulver
1 krm vitlökspulver
Citron, salt och peppar
(1 tsk maizena)
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna och balansera med en skvätt citron, salt och peppar. Låt gärna stå en stund i kylen före användning. Tillsätt maizena om du vill göra såsen mindre rinnig.
4. Fräsch hamburgerdressingPassar extra bra till vegoburgare och/eller en hamburgare på lammfärs.
Du behöver: Fet och fyllig yoghurt En klick majonnäs Färsk vitlök Citron. Gör så här: Utgå från en generös skopa yoghurt. Rör ner en klick majonnäs och tillsätt riven eller mosad vitlök. För mycket vitlök kan få dressingen att smaka plåt, tillsätt en mindre klyfta och låt stå kallt innan du smakar av och eventuellt tillsätter en till. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. 5. Hamburgerdressing med avokadoDet här receptet är så fräscht att den kanske inte ens kvalar in som ortodox hamburgerdressing.
Du behöver: 2 mogna avokado (eller motsvarande mängd guacamole på kvalitetsburk) En klick majonnäs Lime, salt och peppar Gör så här: Gröp ur och mosa avokadon (eller töm burken). Blanda ner en klick majonnäs. Smaka av med lime, salt och peppar |
En visp från proffsköket
Kombinerad ballong - och spiralvisp ger dubbelt effekt. 30 års garanti. Fri retur.
6. Chipotlemajonäs
Den här dressingen är på god väg att bli en stapelvara i svenska kök. Löjligt enkel att göra själv, precis så het och smakrik som du vill ha den.
Du behöver:
Majonnäs och Chipotle Paste på burk. Lime.
Gör så här
Utgå från en generös klick majonnäs och tillsätt chipotle paste, teskedsvis, tills du får en tydlig – men inte överdriven – chilikick med röksmak.
Balansera med lime och/eller salt om det behövs.
Du behöver:
Majonnäs och Chipotle Paste på burk. Lime.
Gör så här
Utgå från en generös klick majonnäs och tillsätt chipotle paste, teskedsvis, tills du får en tydlig – men inte överdriven – chilikick med röksmak.
Balansera med lime och/eller salt om det behövs.
7. PS egna proffsdressingVår egen proffskock Henric (före detta köksmästare på Operakällaren m m) menar att det finns ingen godare dressing för hamburgare än den här.
Du behöver: 2 dl Crème fraiche 2 dl grekisk yoghurt 2 finhackade vitlöksklyftor (eller 1 stor) 1 x finhackad Chili (utan kärnhus) 1 msk olivolja 2 msk riven parmesanost Några droppar citronsaft Salt Nystött /malen svartpeppar Blanda ihop ingredienserna ovan i en skål och låt stå i kylen minst en timme. Smaka av med citron, salt och peppar en sista gång innan du serverar. 8. NobisdressingWerner Vögelis paraddressing. På riktigt.
Du behöver: 2 ägg 2 msk rödvinsvinäger 5 dl finare, rumstempererad majs/rapsolja 1 tsk salt 0,5 tsk nymalen svartpeppar 2,5 tsk dijonsenap 1 liten finhackad vitlöksklyfta 2,5 msk finskuren gräslök. (OBS hacka inte sönder gräslöken.) Gör så här: 1. Lägg äggen i kokande vatten och låt dem koka i exakt 3 minuter. 2. Knäck äggen på mitten, skrapa försiktigt ur det lösa innehållet i en blandskål. Vispa äggen. 3. Tillsätt olja lite åt gången – precis som du gör majonnäs – så att såsen inte skär sig. Vispa i olja och vinäger växelvis och i omgångar tills du har en tjock sås. Du kan alltid balansera konsistensen med några droppar kallt vatten 4. Tillsätt salt, peppar, senap, hackad vitlök och fint skuren gräslök. 9. Het salsadressing för hamburgareLite fräschare och hetare än en ”klassisk” hamburgerdressing. Receptet fungerar även utmärkt till allt grillat.
Du behöver: 10 stora mogna tomater 20 st cocktailtomater 4 paprikor 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 1 anchochili 0,5-1 chipotlechili Paprikapulver Chilipulver Oregano Rörsocker Salt Eventuellt: Färsk, hackad mango Gör så här: Skålla och skala de stora tomaterna. Skär cocktailtomaterna i halvor. Kärna ur paprikorna och dela i bitar. Dela löken men behåll skalet på. Blanda tomat, paprika, lök och vitlöksklyftor och häll på olivolja och rosta i ugn ca 30 minuter på 225 grader. Rör runt då och då. Paprikaskinnet ska få ”blåsor”, men inte bli sotsvart. Fräs kryddor och chili på medelvärme ca 5-7 min. Tillsätt rörsockret sist så att det smälter ner utan att brännas. Skala paprikan, löken, vitlöken i en bunke Mixa med stavmixer – gärna lite grovt. Tillsätt kryddblandningen och anpassa styrkan Salta av Låt gärna stå under natten Eventuellt: Hacka ner färsk, hackad mango i den färdiga dressingen, men bara om du känner för det. |
|